Читај ми!

Рвачи у Будимпешти нападају Олимпијске норме

Од 18 до 21. марта у Будимпешти се одржава Европски квалификациони турнир на којем ће 36 рвача обезбедити норме за Олимпијске игре у Токију.

Захваљујући одличним резултатима на Светском првенству у Казахстану 2019. године и освојеним бронзаним медаљама, Србија већ има двојицу рвача који ће наступати у Токију у грчко-римском стилу. То су Мате Немеш у категорији до 67 килограма и Микхеил Каџаја до 97 килограма.

На Играма у Токију наступиће и Стеван Мићић у категорији до 57 килограма слободним стилом који је у Казахстану освојио одлично пето место.

Последњи део припрема српски рвачи су обавили у Зрењанину одакле су отпутовали у главни град Мађарске. У тиму Србије налазе се тројица рвача. У категорији до 77 кг наступаће Виктор Немеш, до 87 кг Зура Дауташхвили и до 130 кг Бобан Живановић. Делагацију ће употпунити главни тренер Стојан Добрев и тренери Сретен Дамјановић и Војисав Трајковић.

Селектор Др Милорад Докманац задовољан је учинком репрезентативаца током припрема и нада се да би из Мађарске српско рвање могло да се врати са још две олимпијске норме.

"Све припреме су прошле добро. Углавном смо били у Мађарској и Бугарској због одговарајућих спаринг партнера. Све тренинг борбе су протекле одлично. Највише очекујемо од Виктора и Зуре. Код Виктора неће бити Романа Власова, двоструког олимпијског шампиона. Али то ништа не значи, јер ће у категорији до 77 килограма бити осморица изузетних рвача, освајача светских и европских медаља. Биће густо, али очекујемо да уз добар жреб и рвање Виктор обезбеди пласман у финале, самим тим и норму", истиче Докманац.

Грузин Зура Дауташхвили је потврдио одличну форму на недавном Светском купу у Београду на којем је као и Виктор Немеш освојио бронзану медаљу.

"Зура је у прошлости наступао у категорији до 82 килограма за Грузију. У ове две године смо радили на повећању мишићне масе. Стигао је до 90 килограма и спреман је за ту категорију. У контролним борбама је показао изузетан квалитет, да се враћа у форму. Ипак је он двоструки европски првак, мада је то било пре четири-пет година. Од њега се исто очекује да по квалитету буде близу норме. Ако би успели да освојимо четири норме, плус Мићићеву коју већ имамо, то би био изузетан капитал пред Олимпијске игре, што би нам гарантовало мирнији и безбрижнији одлазак у Јапан."

Бобан Живановић има 24 године и према мишљењу Докманца наступ у Будимпешти ће му послужити за стицање драгоценог искуства.

"Ми давно још од одласка Рефика Мемишевића нисмо створили правог тешкаша. Не оптерећујемо га да мора да се бори за норму, релативно је млад за ту категорију. Бориће се, па ако буде прилике, ко зна. Он сваког рвача може да баци и победи."

Докманац посебно истиче да су српски рвачи, као никад до сада имали идеалне услове за тренинг захваљујући Министарству омладине и спорта и Олимпијском комитету Србије.

недеља, 08. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару