Читај ми!

Две бронзе јуниора у Европи - залог за будућност српског бадминтона

Историјски успех за српски бадминтон – јуниорска репрезентација Србије освојила је две бронзане медаље на Европском првенству у Финској. Медаље су освојене у женском синглу и мушком дублу.

Гости Јутарњег програма РТС-а били су Марија Судимац, освајачица бронзане медаље на Европском јуниорском првенству, као и Никола Мијачић, тренер репрезентације Србије.

Марија има 18 година, а бадминтоном је почела да се бави пре 11 година.

"Мој садашњи тренер је био учитељ у мојој школи, у којој се у то време играо бадминтон. Препозано је таленат, предложио ми да пробам, а мени се свидело јер је било другачије од осталих спортова, тениса или одбојке. Касније је то прерасло у нешто озбиљније", каже Марија, која је на такмичењу у Финској изашла из јуниорске конкуренције.

"Не могу да кажем да сам очекивала медаљу, али могу да кажем да се вредно радила за то - целе године ми је само то било у глави. Била сам спремна и знала сам да ћу одиграти добро турнир, а када је дошла медаља то је била још већа радост. Радује ме што су моји другови из тима успели да донесу још једну медаљу Србији. Генерално, на леп начин сам се опростила од јуниорске каријере", задовољна је Марија.

Најтежи меч, каже Марија, имала је у четвртфиналу против Шпанкиње, да би у полуфиналу изгубила од Рускиње Анастасије Шаповалове.

Поред Марије, медаљу на ЕП за јуниоре освојили су Михајло Томић и Сергеј Лукић.

"Њих двојица су део екипе која је актуелни европски вицешампион у узрасту до 17 година. Учествовали су у старијој узрастној категорији, ради се о веома талентованим играчима. Сви смо прижељкивали медаљу у мушком дублу и они су је донели, иако се у њиховој игри осећао велики притисак. Изворили су се са тим, у осмини финала, против Руса, у неизвесној завршници су преокренули меч у своју корист", каже Никола Мијачић тренер бадминтон репрезентације.

У четвртфиналу савладана је Шпанија, што је донело нову бронзу Србији, иако репрезентативци, због ситуацијом са коронавирусом, нису имали довољан број мечева.

"Сама ситуација утицала је да можемо више да се припремамо за ово првенство, али нам је рутина играња мечева недостајала за неки већи резултат. Срећа да се уопште играло првенство. Захвалио бих се великом напору и домаћина и Бадминтон савеза Србије, што смо уопште отпутовали у Финску и што је ова генерација имала прилику да се надмеће са својим вршњацима", каже Мијачић.

Репрезентација је прошла разне процедуре како би могла да учествује на првенству, од карантина до тестирања у Финској.

На екипном шампионату, који је претходио појединачном, Србија је завршила пласманом од петог до осмог места.

Медаље освојене у Финској требало би да допринесу развоју бадминтона у Србији. Остаје нада да ће све више деце чути за овај олимпијски спорт и једног дана се придружити Националном бадминтон центру на Ади Циганлији.

 

уторак, 10. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару