Читај ми!

Куваља: Трка кроз Србију заслужује прву категорију светског бициклизма

Пре две седмице завршене су најзначајније бициклистичке трке у овом делу Европе, јубиларна 60. међународна Трка кроз Србију и 14. трка Београд – Бањалука. Директор Владимир Куваља поносан је на свој тим, са којим је већ почео припреме за наредну годину и нове бициклистичке трке које нас очекују у априли и јуну 2021. године.

У најтежем периоду за читав свет у последњих 30 година, у време пандемије ковида 19, отказано је 70 посто спортских манифестација и бициклистичких трка у свету.

Преданим радом и визијом, директор наших најзначајнијих трка Владимир Куваља и спортски директор Саша Гајичић нису одустајали.

Од 31. августа до 7. септембра без икаквих проблема су организоване обе манифестације које су оцењене највишим оценама од стране комесара Светске бициклистичке Федерације.

Испоштоване су све мере предострожности у борби против пандемије коронавируса и на тркама није било ни једног случаја заразе, нити најмањег организационог проблема.

"Добили смо изузетно лепо писмо Светске бициклистичке Федерације у којем нам челни људи светског бициклизма честитају на сјајно организованим тркама. Ми никада не одустајемо. Трудили смо се да испоштујемо све безбедносне мере, желели смо да још једном пошаљемо лепу слику у свет из Србије и Републике Српске. Ово је тек друга година како се налазим на челу највеће трке у региону, Трке кроз Србију и оснивач сам трке Београд – Бањалука", напомиње директор обе трке Владимир Куваља.

"Желео сам да све протекне перфектно и захваљујући мојим сарадницима и шефовима сектора који су били задужени за безбедност свих људи у каравану, прелепа слика са ових простора обишла је планету. Имали смо и среће, али срећа прати храбре. Ни у једном тренутку нисмо одустајали од идеје да организујемо трке и наставимо традицију Трке кроз Србију која постоји 81 годину."

Србија и Република Српска докечале су више од 200 учесника из 25 светских земаља, а први пут после готово три деценије на нашим друмовима су се појавиле две екипе из Шпаније, Керн Фарма и Каха Рирал тим, које су допринеле изузетном квалитету такмичења.

С тога би већ наредне године Трка кроз Сбрију могла да се нађе у првој категорији Светске бициклистичке Федерације.

"Ако бог да, Трка кроз Србрију ће наредне године бити у првој категорији Светске бициклистичке Федерације. Ми смо разговарали са челним људима светског бициклизма, водимо тешке и озбиљне преговоре и велика нам је жеља да Трка кроз Србију наредне године буде у првој категорији, први пут у историји, после 81 године постојања и 60 извезених трка."

"У наредних двадесет дана имаћемо и коначан одговор. Верујем да ће Трка кроз Србију коначно бити тамо где јој је и место, јер наша највећа трка то и заслужује. Трка Београд – Бањалука је већ у првој категорији Светске бициклистичке Федерације. Напорно ћемо радити јер Србија то заслужује", додаје Куваља.

Караван са више од 300 људи два пута је прешао границу између Србије и Републике Српске без заустављања током обе трке, а такмичари су прошли неким од најлеших крајева на Балкану, са Јахорине, преко старог моста у Вишеграду, до Златибора, Мионице, Пожаревца, Зрењанина и Новог Сада, док је након тога из Београда караван креуо преко Бијељине, Власенице, Теслића, Прњавора и Дервенте, све до Бањлуке. Такмичари су били одушевљени рутом трка.

"Оно што ми радимо са бициклистичким тркама је најбољи показатељ да и спорт додатно повезује Србију и Републику Српаку, не само политика, привреда и култура. Велику захвалност дугујемо представништву Републике Српске у Србији и господину Младену Цицовићу, јер заиста нам много помажу да све ово реализујемо. Наставићемо и даље са напорним радом, јер већ су почеле припреме за 61. Трку кроз Србију и 15. трку Београд – Бањалука."

Према мишљењу стручњака, овогодишње трке биле су можда и најбоље организоване, али и такмичарски најквалитетније у последњих 30 година.

"Пре две године први пут у историји такмичења Трака кроз Србију је стартовала из Републике Српске, из Источног Сарајева и прелепе Јахорине. То смо поновили и ове године. И раније је трка пролазила кроз Републику Српску, али никада до тада није одржан старт трке ван Србије. Сада са поносом истичем да ће циљ наредне, 61. Трке кроз Србију бити у Републици Српској, ја се надам на прелепој Јахорини."

Наступили су јаки тимови из Пољске, Шпаније, Немачке, Камбоџе, Кине и Емирата, као и комплетна репезентација Србије предвођена Рајовићем који је освојио једну етапу.

"Имали смо прилику да разговарамо са свим учесницима. Не заборавите да је шпански тим, Каха Рурал њедан од 30 најбољих тимова на свету. Сви су били презадовољни и организацијом, и стањем путева, и гостопримством, а ми смо препознатљиви по гостопримству. Били су одушевљени природним лепотама Србије и Републике Српске. Нажалост због пандемије коронавируса, неке екипе су отказале такмичење због карантина приликом повратка у своје земље, те смо уместо пуног броја од 25 пријављених тимова у последњој седмици уочи трке имали одређен број отказивања, међутим и поред тога, обе трке имале су по 16 екипе што је огроман успех", истиче Куваља и наставља:

"Трудили смо се да им обезбедимо најбоље услове и најбоље хотеле, јер не заборавите да нису сви градови домаћини етапа туристичка места. Велику захвалност дугујемо грдовима домаћинима који су одрадили огроман посао, као и Министартвима унутрашњих послова Србије и Републике Српске. И поред свега, тимови нам и данас честитају и захваљују се што су учествовали, са надом да ће и наредне године бити учесници на нашим тркама и то нам је можда и највећи успех, њихове честитке и та прелепа слика коју су бициклисти послали и шаљу и даље у свет."

На трци кроз Србију победио је Словак Мартин Харинг, док је трку Београд – Бањалука освојио Пољак Јакуб Качмарек. Наш Душан Калаба освојио је црвену мајицу за најбољег спринтера трке Београд – Бањалука.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару