Бициклистичка Трка кроз Србију слави 60. рођендан

Најпознатија и најпрестижнија бициклитичка трка на овим просторима, Трка кроз Србију, слави велики јубилеј. Од 31. августа до 3. септембра биће вожено јубиларно, 60. издање наше најзначајније трке. На овогодишњој Трци кроз Србију наступиће 150 бициклиста из 30 светских земаља. Возиће се укупно три етапе, а укупна дужина стазе износиће 450 километара.

Другу годину заредом Трка кроз Србију ће стартовати из Републике Српске, то јест са Јахорине 1. септембра, док ће циљ трке бити у центру Новог Сада, на Тргу Слободе 3. септембра.

Званично отварање трке и представљање екипа биће одржано 31. августа у Источном Сарајеву.

Градови домаћини етапа на овогодишњој, 60. Трци кроз Србију биће:
- Источно Сарајево и Олимпијски центар Јахорина
- Златибор
- Мионица
- Пожаревац
- Београд
- Зрењанин
- Нови Сад

Прва етапа биће најдужа И најтежа на трци, а бициклисти ће 1. Септембра возити са Јахорине све до самог центра Златибора. Дужина прве, краљевске етапе износи 170 километара. Биће то етапа у којој ће до изражаја доћи брдски возачи.

Друга етапа возиће се 2. септембра из Мионице преко Београда све до Пожаревца, где ће у центру града бити и циљ етапе дуге 160 километара.

Последња, трећа, најкраћа етапа највише ће погодовати спринтерима. Возиће се из центра Зрењанина све до Новог Сада, где нас на Тргу Слободе, у самом центру Новог Сада очекује и циљ овогодишње манифестације. Последња етапа биће дуга 120 километара.

Трка кроз Србију је уврштена у знавичан календар Међународне бициклистичке Федерације (УЦИ), која је у овим тешким временима прописала најоштрије мере заштите од коронавируса.

Те мере заштите, према речима директора Трке кроз Србију Владимира Куваље и спортског директора Саше Гајичића биће подигнуте на још виши ниво током самог такмичења на нашој најзначајнијој трци.

Заинтересованост екипа за учешће је огромна, а поред екипа и возача из Холандије, Белгије, Немачке, Русије, Аустрије, Италије, Француске И читавог региона, после дугог низа година, на нашим друмовима ћемо видети И једну екипу из Шпаније – тим Каха Рурал.

Већ 4. септембра бициклисти ће започети и 14. међународну трку Београд Бањалука, на којој ће такође наступити 150 бициклиста из целог света. Караван ће стартовати из Београда и возиће се све до центра Бањалуке, где нас и ове године очекује спектакуларна кружна трка главним градским улицама престонице Републике Српске. Караван ће такође бројати више од 300 учесника у трци која се завршава 7. септембра у Бањалуци.

Трка Београд – Бањалука и Трка кроз Србију су ове године фактички обједињене у једну велику трку и манифестацију, услед ситуације са коронавирусом, али и због саме промоције великог јубилеја који слави Трка кроз Србију.

Интересантно је да ће се обе трке возити кроз Србију и Републику Српску, тако да ће бициклисти из целог света два пута прећи државну границу без заустављања.

Бициклистички савези Србије и Републике Српске интезивно раде на промоцији и популаризацији спорта, промоцији бициклизма међу најмлађима, повезивању народа и промоцији туризма на овим просторима.

Градови домаћини етапа на трци Београд – Бањалука, која се вози од 4. до 7. септембра биће:
- Београд
- Бијељина
- Власеница
- Брчко
- Теслић
- Прњавор
- Бањалука

И Трка кроз Србију и трка Београд – Бањалука проглашене су манифестацијама од посебног значаја за Србију и Републику Српску.

Сама чињеница је да су највећи туристички центри попут Јахорине, Златибора, Пожаревца, Београда, Новог Сада, Теслића и Бањалуке препознали наше најзначајније бициклистичке трке као савршен начин промоције својих туристичких потенцијала, довољно говори о значају обе трке за нашу земљу и регион.

Међународна бициклистичка Трка кроз Србију једна је од најстаријих спортских манифестација на овим просторима. Идеја о организацији Трке кроз Срију покренуо је чувени новинар Радио Београда и Политике Александар Бугарски још за време Краља Александра Крађорђевића, а прва Трка кроз Србију одржана је далеке 1939. године, под високим покровитељством Краља Петра Другог Карађорђевића, који је победнику Августу Просинеку даривао пехар од чистог злата.

Прошле године, трка је прославила 80 година постојања, док је ове године све подређено великом јубилеју – 60. издању једне од најпознатијих и најпризнатијих бициклистичких трка и спортских манифестација у овом делу Европе.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару