Мандић: Милион пута су ми рекли да је теквондо мушки спорт

Теквондисткиња Србије Милица Мандић, једна од амбасадорски покрета за развој женског спорта у Србији, истакла да је важно да свака девојчица има право да се бави спортом којим жели без обзира на предрасуде околине.

Олимпијска шампионка из Лондона 2012. године истакла је важност и лепоту спорта који има велики утицај на формирање личности, а могућност да своја искуства младима смарта додатном привилегијом коју јој је спорт пружио.

"Поред свих резултата, лепо је када имаш утицај на омладину. То је једна од најлепших страна спорта, да можемо да покажемо младим девојчицама колико је све ово лепо и корисно, не само за спортски живот, већ и за будућност. Када науче како да савладају препреке, када се суоче са изазовима, све то ће им бити ветар у леђа за будућност. Лепо је када то девојчицама можеш да покажеш колико је лепо када победиш, колико уживамо у спорту, путовањима ... То је најздравија прича и надам да ћемо успети да све то пренесемо на њих", рекла је Мандић.

Поред ње, спортисткиње амбасадорке су кошаркашица Соња Васић, стрелкиња Зорана Аруновић и тенисерка Олга Даниловић, које је окупила селекторка кошаркашица Марина Маљковић, идејни творац пројекта.

"Има много предрасуда према девојчицама на борилиштима и на теренима, јер им је речено да не треба да се баве тим спортом, да то препусте мушком полу. Свако од нас има право избора да се бави чиме хоће и да воли одређени спорт. Милион пута сам чула како је теквондо мушки спорт, да је женски теквондо ружан и досадан. Трудила сам се да не обраћам пажњу на то и то треба показазти девојичима - како да превазиђу ту прву препреку. Да пронађу клуб који ће им дати подршку, да их родитељи подрже у њиховим намерама и жељама, да све то дође на нормалан ниво и да се свака девојчица нађе на борилишту на којем жели да буде".

Олимпијска шампионка из Лондона 2012. године потврдила је да остаје при томе да каријеру заврши после Игара у Токију следеће године.

"Остаје такав план. Мислим да имам довољно искуства, година и резултата да све ово приводим крају, колико год да волим свој спорт и уживам у њему. Једноставно, имам 28 година, доста повреда је иза мене. Даћу све од себе да остварим жеље и амбиције на следећим ОИ, па ћемо видети шта даље".

Она је истакла да још увек не постоји план за наредну сезону и период до Олимпијских игара, за које још увек није сигурно да ли ће се одржати следећег лета.

"Јапан се доста залаже да Игре буду следећег лета, јер ако их не буде мислим да ће их дефинитивно отказати после тога. Ми у нашем спорту трентуно немамо план. Ни Европска ни Светска теквондо федерација немају календар, не зна се ни када ће бити путовања. Тренирамо, одржавамо форму да будемо спремни када такмичења почну", закључила је Мандић.

среда, 11. септембар 2024.
23° C

Коментари

Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков