Удовичић за РТС: Здравље спортиста у првом плану, фудбалска лига крајем маја

После месец и по дана професионални спортисти и у нашој земљи се враћају тренинзима. За сада су дозвољени тренинзи само на отвореном, а број учесника је ограничен на десет.

Током периода изолације, гледаоци РТС-а могли су да виде и чију наше спортисте који су се јављали из карантина, откривали како проводе време и како тренирају.

"Сјајна је вест да се систем спорта активира. Врло смо одговорно и стрпљиво чекали овај период, када можемо да кренемо са једним благим, специфичним начином тренирања. Драго ми је да смо у периоду карантина слали поруке, да су спортисти били прави примери и идоли, да су врло одговорно и солидарно схватили своју улогу и понашали се у складу са препорукама. Данас у пуном капацитету крећемо са тренирањем, под посебним условима. Препоруке морају да се поштују. Ту смо да дамо пример другима", рекао је Удовичић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

"Препоруке које су дали наши еминентни стручњаци заснивају се на искуству из европских и светских земаља, на препорукама Светске здравствене организације. На тренингу максимално може да вуде десет играча, са тренером. Мора да постоји физичка дистанца од два метра између спортиста. Не сме да постоји физички контакт, тако да се ради о другачијем виду тренинга у односу на онај на који смо навикли", каже министар омладине и спорта.

Фудбалери Партизана заказали су тренинг за 11 сати, а очекује се да и остали клубови организују тренинге у складу са препорукама.

"Налазимо се у специфичним околностима на међународном нивоу. Искуство европских земаља показује да је обо један ритам уласка у тренирање и знамо да доста диктирају и међународне спортске федерације, које врше одређени притисак на своије чланице да завршавају првенства. Фудбал, као највећа спортка атракција, предњачи, показује своју иницијативу и своју пооставку на међународном нивоу. У овом тренутку, сматрамо да је 10 играча на тренингу неки оптимум да се вратимо у процес тренирања. Након седам дана очекујемо нове мере, а ово би требало да буде повратак у ритам свих спортиста", рекао је Удовичић.

Министар каже да, без обзира што смо се сви ужелели спорта, на првом месту треба да буде здравље свих грађана, па и спортиста.

Очекује се да у наредном периоду почне са тренинзима и у затвореном простору.

"Интензивано радимо са струком, од прошле недеље пишемо протоколе, разговарамо и дискутујемо и гледамо искуства других европских земаља у ком тренутку и на који начин да се врате тренинзи у затвореним спортским објектима. Спортови у води ту највише испаштају, пошто сви спортови који се играју у халама, могу и на отвореном да се спроводе. Очекујемо да у кратком временском периоду изађемо са јасним мерама и препорукама", каже Удовичић.

Као бивши спотиста, Удовичић сматра да је спортистима потребно минимално три недеље да се врате у оптималну форму, иако је то индивидуално од спорта до спорта.

Да би се форма проверила неопходна су такмичења.

"У односу на међународне спортске федерације гледамо како ћемо да организујемо такмичења. Министарство креће са низом састанака са нашим савезима да бисмо видели које су препоруке њихових међународних федерација, да бисмо могли кроз разговор да нађемо најбољи механизам за повратак спорта. Неке федерације су у потпуности укинуле такмичења, неке имају потпуно супротан став. Отказивањем Олимпијских игара, то јест померањем за наредну годину, 90 одсто међународних федерација отказало је сва такмичења ове године. Само 10 одсто федерација оставило је на чекању такмичења која би могла да се организују у последњем кварталу ове године", рекао је министар.

Фудбалске лиге спекулишу који је прави датум за повратак на терен.

"Уколико епидемиолошка ситуација у земљи настави у овом темпу да опада, очекујемо да ће се крајем маја или почетком јуна стећи услови да се настави лига. Очекујемо да период од три недеље буде минимум и да ће наш савез одлучити који је најбољи тренутак за почињање лиге."

"У сваком случају морамо бити спремни за наставак спорта. Због тога смо одлучили да будемо једни од кандидата за организацију завршнице кошаркашких такмичења Еврокупа и Евролиге. Желимо врло одговорно да приступимо и будемо спремни унапред. Само у претходном периоду били смо домаћини и завршнице Евролиге и два предолимпијска квалификациона турнира, Европског првенства за жене. Очекује нас и квалификациони мушки турнир. У претходном периоду увели смо тренд да је Србија домаћин, да током године имамо већи број међународних такмичења", каже Удовичић.

Министар је имао и поруку за крај.

"Не смемо се опуштати. Знамо да имамо још мало времена. Врло су позитивне слике и поруке које се шаљу. Спортиста, као истински идол и амбасадор, неко ко је позитиван пример свима, и у овим тренуцима мора да буде апсолутно одговоран и солидаран", закључио је министар Удовичић.

четвртак, 12. септембар 2024.
18° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи