Обрадовић за РТС: Спортисти ће бити пример како се понашати у "новом свету"

Богдан Обрадовић, некадашњи капитен Дејвис куп репрезентације Србије и човек који је био у Кини током најтежег периода пандемије коронавируса, говорио је за РТС о повратку спортиста на тренинге после скоро двомесечне паузе. Обрадовић је у Јутарњем дневнику нагласио да ће управо спортисти бити пример како се треба понашати у новоформираном свету у којем ће ковид 19 бити свакодневно присутан.

Он је казао да сваки спорт има правила и да би све актере требало лагано увести у ритам тренинга, али сматра да пауза не представља неки превелики проблем.

"Имамо већ много наших играча, и у тимским и у индивидуалним спортовима, који су у каријерама имали повреде и много пауза. Они су навикли на ово, није у питању нека велика пауза и не верујем да ће имати екстремно велики утицај на њихову форму и враћање након паузе", рекао је Обрадовић гостујућу у Јутарњем дневнику РТС-а.

Тренер који је предводио "орлове" до "салатаре" 2010. године подсетио је да професионални спортисти раде индивидуално и када нема такмичења. Многи су се претходних недеља сналазили у кућним условима и постављали једни другима изазове у вежбању.

Када је у питању спорт у Србији, он ће бити поприлично другачији него раније, а већ сада су сви клубови добили правилнике од Владе Србије.

"У свим клубовима смо добили правилнике. Што се тиче тениса, Тениски савез Србије је проследио оно што је председница Владе Ана Брнабић, заједно са експертским тимом наложила. Спортисти су навикли да се понашају дисциплиновано и верујем да ћемо бити основни пример свима осталима како се треба понашати у овом новом свету који следи након прекида пандемије."

Тенис је баш "ковид 19 спорт"

Непредвидива природа новог коронавируса и његово страховито брзо ширење условиле су промене у готово свим сферама живота, па оне нису заобишле ни спорт. Од сада, начин на који се тренира биће потпуно другачији.

"Мислим да ће бити теже тимским спортовима, они ће морати да држе дистанцу, има их много више... Онда правила у свлачионицама, групе на тренингу – мораће тотално нови систем тренинга да се употреби. Имамо у кошарци, па и у одбојци и фудбалу по 30, 40 или 50 клинаца који тренирају у исто време. Сада ће морати да се формирају групе које ће бити удаљене, другачије ће се користити сви простори у којима се тренира и претрпећемо озбиљну реорганизацију тренинга екипних спортова", каже Обрадовић и наставља:

"Што се тиче индивидуалних спортова, мислим да ће остати исто. Тенис је, ако смемо тако да га назовемо, баш 'ковид 19 спорт'. Игра се на великом простору, удаљени су играчи на пет до 30 метара, тако да немамо неки велики проблем."

Олимпијске игре се отказују ако се не створе услови за 2021. годину

Обрадовић је био у Кини током највеће кризе и видео је колико су оближње земље брзо доспеле у тешку ситуацију. У Јапану се суочавају са великим проблемом, како спортским тако и економским, пошто је одложено највеће спортско такмичење.

Олимпијске игре померене су за 2021. годину, али ако се тада не буду стекли здравстени услови, мораће да буду потпуно отказане.

"Неки резултати морају да се потврде, што се тиче квалификационих норми које морају да буду испуњене. Биће ужасно компликовано. И даље постоји тензија због опште организације, зато што Олимпијске игре сигурно неће бити организоване ако 2021. поново не буду испуњени сви здравствени услови, у свим земљама. Ако не могу сви да допутују и да се такмиче, Игре неће бити одржане", закључио је Обрадовић за РТС.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи