Италијани класификовали спортове, ватерполо и тенис међу најбезбеднијим

Министарство спорта и Олимпијски комитет Италије направили су листу спортова по категоријама ризика опасности од ширења коронавируса, а на тој листи најбезбеднији су ватерполо и тенис.

Обимна студија напављена у сарадњи са научним институцијама Италије поделила је 387 спортских дисциплина у рангу од 0 до 4.

Како се наводи, спортови који не доноси скоро никакву могућност ширења заразе су једрење, пливање на отвореним водама, голф и тенис.

Што се тиче тениса, за њега су прописана и правила, којима се препоручује да тенисери носе наочаре и рукавице, да сваки играч има своје лоптице код сервиса, као и да се избегава да оба играча изађу истовремено на мрежу.

У категоријима 0 и 1 су искључиво индивидуални спортови, међу којима је атлетика.

Што се тиче колективних спортова, најмањи ризик од ширења вируса ватерполо, који је у категорији два, уз објашњење да се ватерполо игра у хлорисаној води, која може да онеспособи вирус.

Фудбал је смештен у категорију три, док су кошарка, одбојка и рукомет у "најугроженијој" четвртој категорији, као и сви борилачки спортови.

Наводи се да су у дворанским спортовима контакти су чешћи, простор је мањи, а за одбојку је специфицно што се акције одвијају на мрежи, где су играчи веома близу једни другима.

За играче у колективним спортовима препорука је да се такмичари тестирају 48 сати пре сваког меча, уз ношење маски на клупама за резервне играче и дезинфекција свих реквизита.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи