Диван гест - Кинези не одустају од Београдског маратона

Због проглашења светске пандемије проузроковане коронавирусом, Београдски маратон одложен је за октобар ове године. Ипак, велики број људи из Кине решио је да у првобитно заказаном датуму истрчи виртуалну трку под називом "33. Belgrade marathon Virtual Run China-Serbia friendship", у знак подршке Београдском маратону, Београду и Србији у овој, за обе земље, изузетно тешкој ситуацији.

Овогодишњи 33. Београдски маратон требало је да се одржи 26.04.2020. године.

Због проглашења светске пандемије проузроковане коронавирусом, као и поштујући донете мере Владе Републике Србије у циљу заштите становништва Србије од пандемије, а по договору са представницима града Београда и уз одобрење АИМС (Светско удружење маратона и уличних трка), Београдски маратон је још 12.03.2020. донео одлуку да, овај највећи и најзначајнији традиционални међународни спортски догађај у Србији, одложи за 18.10.2020. године.

Због великог броја већ пријављених учесника за 33. Београдски маратон, кинеска тркачка заједница, иначе најбројнија на свету, није желела да се помири са овом ситуацијом и бројни тркачки клубови, организатори маратона, специјализовани туроператори и појединци - а међу њима и неке познате кинеске личности, објединили су се у идеји да 33. Београдски маратон ипак трче, у оригиналном термину, 26.04.2020. године, као виртуалну трку.

Име трке је "33. Belgrade marathon Virtual Run China-Serbia friendship long live", а као знак подршке Београдском маратону, Београду и Србији и знак солидарности са свим грађанина Србије у овој, за обе земље, изузетно тешкој ситуацији.

Пријављивање за виртуално учешће на 33. Београдском маратону почело је 16.04.2020. на специјално припремљеној тркачкој електронској платформи и до сада је пријављено преко 6.000 учесника.

С обзиром да је у Кини још увек на снази забрана масовног окупљања, као и масовног заједничког трчања - овогодишњи 33. Београдски маратон биће трчан тако што ће сваки пријављени учесник, са територије целе Кине, самостално трчати своју трку, која може бити и краћа од маратона.

Дистанца ће бити праћена и евидентирана, а сваки учесник ће, као подсећање на учествовање у овом јединственом догађају, добити и посебно дизајнирану двојезичну електронску диплому.

Такође је креирана и уникатна серија медаља са заставама НР Кине и Републике Србије на траци за медаљу.

Посебан знак подршке је и одлука да сваки кинески учесник виртуалног 33. Београдског маратона, приликом пријављивања за овај догађај уплати и симболичну своту за учешће, а тај износ ће бити прослеђен као хуманитарна подршка Републици Србији у борби против коронавируса.

"Кинеска тркачка заједница је, на овај јединствен начин, показала своју снагу и солидарност у даљој изградњи српског и кинеског пријатељства", наводе из организације Београдског маратона.

четвртак, 12. септембар 2024.
28° C

Коментари

Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи