Дуди Ивковићу је срце на "крсту", честитке Радничком упутио и Партизан

Легендарни кошаркашки тренер Душан Дуда Ивковић изјавио је да је поносан и срећан што је цео животни век остао везан за СД Раднички са Црвеног крста.

Ивковић, уз брата Слободана, једна је од највећих тренерских легенди које су потекле из спортског друштва са Црвеног крста, које данас слави 100 година постојања

"Данас је јединствен јубилеј у Србији када су спортска друштва у питању. Част ми је што могу да разговарам о томе, јер због ванредног стања ми не можемо да спроведемо прославу на начин на који то јубилеј заслужује, рекао је Ивковић Танјугу.

"Као човек који цео животни век пратично провео везан за Раднички, где сам и почео да играм кошарку и да радим као тренер, срећан сам и поносан што сам остао веран том спортском друштву. Тачно је да сам био и тренер Партизана и његов сам велики симпатизер и навијач, али моје срце и моји корени су остали у Радничком".

Као председник организационог одбора за прославу стогодишњице, Ивковић истиче да су у СД Раднички себи поставили циљ да направе велику манифестацију, на којој би била додељена одликовања спортистима и клубовима, као носиоцима медаља са великих такмичења.

Све планове покварила је пандемије коронавируса, због које у Србији уведено ванредно стање, а свечаност отказана.

"Замисао је била да направимо да Раднички буде врхунско спортско друштво у Београду и Србији и у наредних 100 година. То је била нека наш главна идеја, а цела ова 2019/20 била је замишљена као година прославе Радничког. Било је у плану да се посади 100 садница за досадашњи јубилеј и 100 садница за наредних 100 година", објашњава Ивковић.

Додаје да је било планирано и постављање плоче на Теразијама члановима СД Радничког који су изгубили животе.

"У плану је било и постављање венца на спомену плочу на дом СД Радничког у улици Војводе Шупљикца 31 на Црвеном крсту. То ћемо сутра да обавимо на Црвеном крсту, јер данас није дозвољено кретање. Такође сутра ће спортисти Радничког у знак прославе да буду добровољни даваоци крви у Заводу за трансфузију."

Централа манифестација требало је да буде одржана данас у 12 сати у Народном позоришсту у Београду, на којој би била додељена признања и одликовања заслужним члановима, клубовима и спортистима.

"То није могло да се изведе и тражиће се прва следећа прилика да се то организује. Организациони и управни оддбор уложили су огроман труд, а врхунац је рушење тренутног објекта и постављање камена темељца за подизање новог спортског центра Раднички. То је пројекат који је ушао у буџет за 2020. годину, а велика је част да је покровитељ председник Србије Александар Вучић", каже бивши селектор Србије.

За улазак у други век постојања, Ивковић за свој Раднички има неколико жеља.

"Моје жеље би биле да спорт као идеја треба да зближи људе и да у Радничком учествује омладина свих профила и да се остваре врхунскуи резултати. Желим и да се понови 1973. година када је Раднички био првак државе у пет категорија. То је био редак подвиг. Моја велика жеља је да Раднички буде једно спортско друштво у ком ће и у наредних 100 година омладина имати где да се бави спортом. Волео бих да се створе такви услови који ће омогућити стварање врхунских спортиста", рекао је Ивковић, који је као посебну жељу апострофирао кошаркашку титулу.

"Пошто сам кошаркашки тренер, желео бих да кошаркаши буду прваци државе као што су били 1973. године", закључио је Ивковић.

Партизан честитао Радничком: Ви сте понос српског спорта

Председник Спортског друштва Партизан Милорад Вучелић послао је честитку једном од највећих клубова на овим просторима.

"Век спорта у Београду и јубилеј СД Раднички говори о континуираном спортском ентузијазму који је одржаван у свим приликама и околностима на Црвеном крсту. Сто година СД Раднички је такође добар повод да се подсетимо свих посвећених појединаца, али и инсититуција локалне управе који су разумели и разумеју важност постојања оваквих организација за заједницу овог града и ове земље", наводи се у саопштењу које је потписао председник Милорад Вучелић.

Подсећа се и на велики број међународних одличја, спортиста, репрезентативаца, тренера и учитеља светског ранга потекао је из овог спортског друштва.

"Такође, лично сведочим важној васпитној улози СД Раднички у одрастању и стварању бројних позитивних особина многих генерација Београдана окупљених у овом спортском друштву. Искрено честитам јубилеј и желим блиставу будућност нашем пријатељском спортском друштву које служи на понос српском и светском спорту", рекао је Вучелић.

четвртак, 12. септембар 2024.
30° C

Коментари

Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи