Србин покушава да превесла Атлантик – 3.000 миља на мору

У јеку епидемије коронавируса, петочлана међународна посада налази се надомак обала Јужне Америке, у покушају да превесла Атлантски океан. Међу овим храбрим момцима своје место нашао је и Предраг Трипковић, Србин који жели да обори многе рекорде, али и помогне деци оболелој од рака.

Док се велики део света бори са епидемијом коронавируса, петочлана веслачка посада, међу којом је и Србин Предраг Трипковић, налази се усред Атлантског океана, покушавајући да се домогне обала Јужне Америке.

Епидемију проводе у одређеној врсти самоизолације. Живот на броду своди се на два сата веслања, два сата одмора. И тако наизменично, до коначног циља.

Експедиција овог типа, поред физичке, захтева и страховиту менталну снагу.

Копно су последњи пут видели пре 14 дана, када су покушали да пристану на Зеленортским острвима, како би поправили десалинизатор воде. Због епидемије, искрцавање им је онемогућено, као и поправка – добили су 250 литара пијаће воде и отиснули се на даљи пут.

Експедиција је почела 4. марта у португалском Портимау, на веслачком броду дужине осам метара под називом "Ружа" (Rose). Планирано је да авантура траје 47 дана, а завршна дестинација је Кајен у Француској Гвајани.

Тек нешто више од 1.700 људи успело је да превесла Атлантик, али никада ниједан Србин. Економиста, авантуриста и хуманитарац Предраг Трипковић на путу је да постане наш први земљак који ће у чамцу на весла превалити пут од Португалије до Француске Гвајане, дуг око 6.100 километара (око 3.300 наутичких миља).

Међународна посада броји пет чланова. Осим Димитријевића, на овај подвиг одлучили су се и Холанђанин Ралф, капетан брода, Фаранин Ливар, као и двојица Ираца, Дара и Шејн, који ће постати прва слепа особа која је превеслала Атлантик.

Има и Димитријевић чиме да се похвали - уколико се експедиција заврши успешно, Предраг ће постати и најстарији човек на свету којем је пошло за руком да превесла од Европе до Јужне Америке.

Као и неке претходне, и ова Трипковићева авантура има хуманитарни карактер.

"Свако од нас може да допринесе на неки начин бољитку друштва, дајући своју позитивну енергију и помоћ онима којима је потребна. Зато подржите ову авантуру тако што ћете послати бар један СМС на 7175 за децу оболелу од рака", рекао је Предраг пре поласка на пут.

Трипковићу, који је један од оснивача "Номад културе", клуба путника на сопствени погон, ово није прва авантура. Претходно је учествовао у веслању око Грчке у част стогодишњице преласка српске војске преко Албаније у Првом светском рату - "У част предака", као и у вожњи 10.000 километара бициклом преко Сједињених Америчких Држава - "ТрансАмерички пут".

Његове авантуре углавном су хуманитарног карактера, а својим подвизима жели да скрене пажњу на удружење "Увек са децом" и помоћ која је потребна најмлађима који се боре на Институту за онкологију и радиологију Србије и њиховим родитељима.

четвртак, 12. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи