Коронавирус кобан по једног од најбољих шутера НФЛ-а

Том Демпси, један од најбољих шутера у историји Националне фудбалске лиге (НФЛ), преминуо је од последица коронавируса. Демпси је умро у 74. години у болници у Њу Орлеансу.

Тужну вест за све љубитеље америчког фудбала потврдила је власница Њу Орлеанс сејнтса, франшизи у којој је Том почео каријеру.

"Његов живот описује јачину људског духа и пример је његове невероватне одлучности да не дозволи препрекама да ометају његове снове и тежње", изјавила је Гејл Бенсон и додала:

"Пример је исте борбе и храбрости последњих година, током којих се борио са болестима, али никада се није колебао и задржао је свој заштитни знак – хумор."

Њему је 25. дијагностикован Ковид-19, а пре два дана је преминуо од компликација, пошто се лечио и од деменције.

Демпси је рођен 1947. године у Милвокију, завршио је средњу школу и колеџ у Јужној Каролини, а постао је препознатљив јер је рођен без прстију на десном стопалу. Због тога је носио јединствене копачке за шутирање, које су се завршавале где би прсти требало да почињу. Иначе, није имао прсте ни на десној руци.

У време када се професионално бавио спортом, кикери америчког фудбала масовно су прелазили на шутирање у класичном фудбалском стилу, захватајући лопту рисом (место где су пертле), али је Том наставио да удара по старом, шпицем, и на тај начин доминирао у почетку каријере.

Дана 8. новембра 1970. године његови Сејнтси су губили 17:16 од Детроит лајонса у плеј-офу. На неколико секунди до краја, Демпси је погодио филд-гол са 63 јарди и поставио нови рекорд у америчкој лиги.

Надмашио је учинак Берта Речичара од 56 јарди и његов учинак се одржао пуних 17 година.
Неки су тврдили да су му посебно дизајниране копачке од 200 долара дале предност, али је он одбацио све критике.

"Шта мислите да покушате да шутнете лопту са 63 јарде на две секунде до краја, док носите коцкасте копачке. И да, немате прсте", рекао је новинарима.

Године 1974. НФЛ је померио стативе за 10 јарди, на сам крај енд-зоне и увео правило да лопта иде противницима са места одакле је шутирано, уколико се филд-гол промаши.

Неколико година касније Лига је увела и правило да обућа кикера мора да буде у складу са подлогом и буде дужине нормалних копачки.

Томова копачка налази се у музеју Куће славних у Кантону, Охајо, док је његов рекорд изједначаван више пута. Прво је то учинио Џејсон Елам 1998. године, потом Себастијан Јаниковски (2011) и Дејвид Ејкерс, годину дана касније. Ипак, Демпсијеви фанови истичу да су два од та три шута изведена у Денверу, где лопта лети дуже јер је ваздух ређи.

У 2013, више од 43. године после његовог историјског шута, Мет Пратер, такође из Денвер бронкоса, поставио је рекорд од 64 јарде, који је и даље на снази.

Том Демпси је осим Сејнтса играо за Филаделфија иглс, Лос Анђелес ремс, Хјустон ојлерс и Бафало билс, пре него што се пензионисао 1979.

четвртак, 12. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи