Брејди и Беличек настављају пут кроз историју, шеста титула за Патриотсе

Њу Ингланд патриотси освојили су шесту шампионску титулу у судару бескомпромисних одбрана на стадиону "Мерцедес–Бенц" у Атланти. Свега три поена до финала потентних Ремса тријумф су дефанзивне тактике великог тренера Била Беличека. "Марун 5" и Тревис Скот разочарали Америку. Њу Ингланд – Лос Анђелес 13:3. Џилијан Еделман заслужено играч финала. Протести у Њу Орлеансу.

Конфете су испуниле стадион "Мерцедес–Бенц" у Атланти, када је квотербек Патриотса Том Брејди три секунде пре краја меча клекнуо на терен и означио почетак славља за једну од најбољих екипа у историји тог спорта. Шеста титула у последњих 18 година изазвала је власника Патриотса Роберта Крафта да се посебно захвали Беличеку и Брејдију, чија је игра у овом финалу остала далеко у сенци готово савршене одбране.

"Сви су нас отписали пред ову сезону... Слатко је, и те како је слатко", рекао је Беличек непосредно после меча.

Публика је клицала Брејдију, који је посебно захвалио публици, наводећи да се осећао као да је играо на домаћем терену, стадиону "Џилет".

Хватач Патриотса Џулијен Еделман проглашен је за играча финала.

Сам меч био је окршај сјајних одбрана, које су производиле огроман притисак на оба квотербека, Брејдија и Гофа, па је после две четвртине Њу Ингланд имаo свега три поена предности у једном од најнеефикаснијих полувремена у финалима Супербола.

Суштински, деловало је као да су Беличек и тренер Ремса Шон Меквеј преписали тактику од Жозеа Мориња, "паркирали аутобусе" далеко од "црвене зоне" и чекали грешку ривала.

Једини "тачдаун" на утакмици постигао је Сони Мичел у акцији која је уследила после сјајног хватања Роба Гронковског, чије је рвање са двојицом ривала довело Патриотсе на две јарде од циља. Мичел је, тим потезом, постигао шести тачдаун трчањем у плеј-офу и постао најуспешнији новајлија у историји лиге.

Са укупно 16 постигнутих поена, утакмица Патриотса и Ремса била је најнеефикаснија у финалима НФЛ лиге.

Американци су прилично разочарано реаговали на наступ групе "Марун 5" и Тревиса Скота на полувремену, називајући га најгорим у традиционално спектакуларним полувременима Супербола. После једнако неубедљивог Џастина Тимберлејка прошле године, амерички медији сматрају да ће организаторима бити јако тешко да било кога убеде да наступа у наредном финалу.

У неизбежној политизацији свих догађаја, победа Патриотса изазвала је низ циничних коментара међу америчким либералима, који су приметили да ће председник Доналд Трамп коначно моћи да прими неке од шампиона у Белој кући, пошто је читав низ великих тимова, из политичких побуда, одбио да се појави на традиционалним пријемима у дому америчких председника.

Патриотси су, за разлику од НБА шампиона Голден стејта, отишли у Белу кућу, док је посета шампиона у бејзболу, бостонских Ред сокса, најављена за средину фебруара, мада је велико питање да ли ће та свечаност, због блокаде владе САД, уопште бити могућа. Неколико играча Ред сокса унапред је најавило да неће ићи код Трампа, али је тим прихватио позив.

Финалу НФЛ лиге претходио је протест десетина хиљада људи у Њу Орлеансу, који сматрају да су њихови Сејнтси озбиљно оштећени у срцепарајућем мечу са Ремсима.

Ремси, који важе за веома ефикасну нападачку екипу, постигли су само три поена, а са друге стране, Патриотси, који су такође офанзивно оријентисани, до титуле су дошли веома дисциплинованом и чврстом одбраном, али и "смртоносном" у нападу када је то најпотребније.

У првој четвртини нису виђени поени, друга је припала Патриотсима (3:0), да би истим резултатом Ремси освојили трећу деоницу, па се ушло у неизвесну завршницу.

У финишу меча, Пaтриотси су стигли до првог и јединог тачдауна. Брејди је сјајно упослио Гронковског, а након тога Сони Мичел је истрчао све до финалне зоне, па су Пaтриотси водили са 10:3.

У кључном нападу у завршници меча у ком су Ремси били веома близу тачдауна или позиције за постизање поена, Гилмор је пресекао пас Гофа ка Брендлину и тиме је практично меч био решен.

Том Брејди освојио је свој шести Супербол и тиме додатно појачао статус "најбољег свих времена". Брејди је у финалном мечу пребацио 262 јарда. 

У редовима Петриотса, Еделман, који је проглашен за МВП-ја меча, имао је 141 ухваћен јард, док је Мичел истрчао 94 јарда.

У редовима Ремса, Гоф је пребацио 229 јарди.

Њу Ингланд патриотси су освајањем 53. Супербола стигли до шестог Ломбардијевог трофеја и тиме се изједначили са Стилерсима по броју трофеја.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару