Звездина авантура у колевци рагбија

Рагбисти Црвене звезде већ годинама исписују историју и постављају стандарде када је овај спорт у питању у Србији и на Балкану, а недавно су направили нови корак напред тиме што су први пут наступили у Челенџ купу у Великој Британији, престижном рагби лиг такмичењу које постоји 122 године. Да све буде још занимљивије "потрудио се" жреб, који је београдске црвено-беле спојио са најстаријим клубом на свету, Миломом, основаним давне 1873. године.

Тај меч првог кола одигран је протеклог викенда у истоименом градићу на северо-западу Енглеске пред око 2000 гледалаца, од чега је њих 300 подржавало београдски тим.

Очекивано, победа је припала енглеској екипи резултатом 38:10 (22:6), али утисак и енглеских медија али и српске експедиције био је исти - Звезда се није обрукала на свом дебију на највећој рагби лиг сцени.

Како преноси председник клуба Жељко Делић, утисци су феноменални и охрабрујући за даљи успон и клуба и самог спорта у Србији.

"Ми смо презадовољни. Указана нам је велика част позивом да учествујемо на овом турниру. Мало је клубова ван традиционалних земаља (Енглеске, Шкотске, Велса, Канаде и Француске) учествовало до сада, а ми смо од сада међу њима. Дуг и напоран пут нас је прилично пореметио да пружимо бољу партију, јер смо допутовали у Милом у суботу поподне а утакмицу играли већ у недељу. Не кажем да би смо победили, али сигурно би резулат био бољи. Уз то, играли смо по ветру са каквим се до сада нисмо никада сусретали, а ни услови за припреме нису били баш сјајни с обзиром на велики снег у Београду, па смо били приморани да се спремамо у балону за мали фудбал. Ипак, наши утисци су баш позитивни и много ће нам ово значити за будућност", каже Делић за портал РТС-а.

Одушевељење није крио ни играч Стефан Недељковић, који је у одсуству повређеног капитена Војислава Дедића предводио црвено-беле на терену у овој историјској утакмици.

"Осећај је изванредан, дефинитивно нешто чега ћу се радо присећати у старости и са великим задовољством и осмехом на лицу препричавати свима. Утисака има много па ћу да издвојити онај који је на мене оставио највећи траг, а то је да су нас играчи и управа клуба Милома дочекали као праве шампионе", рекао је стефан за РТС и онда се осврнуо на сам меч: "Разлика није толико велика као што можда резултат показује док је (не)искуство, са друге стране, имало огроман утицај. Противник је сјајно искористио временске услове, њима добро познате, одиграо одличну и једноставну утакмицу, док смо ми имали великих проблема да се прилагодимо јаком ветру који се показао као додатни противнички играч уколико се не обрати пажња на њега. Није ово био једини разлог нашег пораза, али свакако јесте највећи", објашњава Недељковић.

Београђани, у чијем саставу играју и два Американца и један Аустралијанац, на овај пут отишли су у својој режији, уз приличан труд. Прво седам сати аутобусом до Будимпеште, потом лоу-кост авионским летом до Донкастера, па онда још седам сати поново аутобусом до места Милом, у округу Камбрија.

Ипак, играчи српског шампиона на ову острвску авантуру гледају као добар тест и одличну пролазну станицу на путу успона Црвене звезде и српског рагбија"Ова утакмица нам је показала на којим пољима требамо још више да радимо и колико у ствари имамо простора за напредак. Публицитет који смо добили тамо је доказ колико има људи спремних да подрже ову нашу идеју и који су препознали квалитет и упорност Рагби лиг клуба Црвена звезда. Нећемо их изневерити и пријавићемо се за учешће следеће године, а пред нама је велики временски период да се спремимо за то", каже Недељковић.

Оно што је посебно одушевило председника Делића и целу експедицију Звезде је пријем на који су наишли у Енглеској.

"Невероватно, у малом градићу на северо-западу Енглеске имали смо подршку наших људи и навијача. Певали су Звездине навијчке песме, било је ту и наздрављања ракијом. Ма сјајно. Успоставили смо одличну комуникацију и сарадњу са људима из Милома, са којима ћемо радити на развоју клуба. Ето, интересантну ствар су нам открили неколико сати после меча - више од пола милиона људи пратило је стрим нашег меча на сајту Би-Би-Сија! То је феноменална бројка за нас, али и за њих", каже Делић, који је и сам играо обе најпопуларније врсте рагбија.

Стефана и остатак екипе су такође дирнули навијачи Звезде, који су са разних крајева Острва допутовали и бодрили их у Милому.

"Велико изненађење је било видети заставу Србије и заставу да грбом Црвене Звезде како се непрестано вијоре иза наше клупе са резервним играчима. Огромно одушевљење је у екипи изазвала информација да су сви они путовали пар сати и дошли организовано из других градова да нас подрже. Велико хвала свима њима, као и људима који су преко интернет преноса пратили ту утакмицу."

Делић истиче да је план људи из клуба да се настави са постепеним, "корак по корак" растом.

"Желимо да наставимо доминацију у Србији и региону, али и да што више учествујемо у глобалним рагби дешавањима. Челенџ куп је добар концепт за нас, где желимо из године у годину да будемо све бољи и битнији. Говори се и о европској Суперлиги, за шта смо веома заинтересовани", закључује први човек београдског клуба.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи