Читај ми!

Европски суд правде: Бриџ није спорт

Европски суд правде (ЕЦЈ) је данас пресудио да карташка игра бриџ не може да се сматра спортом.Судије су у одлуци навеле да спорт мора да укључује "незанемарљив физички елемент" и да "активности одмора и опуштања" не могу бити сматране спортом.

Иако бриџ "укључује логику, меморију и планирање и може се сматрати корисном активношћу по ментално и физичко здравље редовних играча", није реч о спорту, навеле су судије ЕЦЈ, пише британски Гардијан.

"Суд закључује да активност попут бриџа, коју карактерише занемарљиви физички елемент, не спада под концепцију 'спорта'", наводи се у одлуци суда.

Донета одлука је супротна жељама подносиоца захтева, Енглеског бриџ савеза (ЕБУ), који је тражио да се бриџу додели статус спорта да би улози за учешће на турнирима били изузети од пореза.

У одлуци се такође наводи и да би ЕБУ могао тражити изузеће од пореза на основу тога да је бриџ важан део британске културе, али да "активности одмора и опуштања" не могу бити сматране спортом.

Међународни олимпијски комитет је бриџ признао као спорт 1998. године.

Класификација те карташке игре варира од земље до земље, па је тако бриџ у погледу пореза спорт у Аустрији, Белгији, Француској и Данској, док у Шведској и Ирској то није случај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи