А сада - џудо

Борилачки спортови у Србији задивљујуће се боре за успех, углед и утицај на светској сцени. После рвања и таеквонда, на реду је џудо. Најбољи борци планете окупили су се у Будимпешти где се од 28. августа до трећег септемба одржава Светско првенство.

У главном граду Мађарске наступаће 731 џудока из 126 земаља. Србија има својих шест адута, међу којима неки наступају у својој првој сениорској години, а од неки се сматрају кандитатима за медаље.

На татами у Ласло Пап арени прва ће изаћи Милица Николић у категорији до 48 килограма. 22-годишња Београђанка је двострука шампионка Европе за млађе сениорке и била је четврти носилац на жребу. Прва која ће јој се супротставити је Мари де Варгас Леј из Чилеа. Николићева је савладала 80. џудисткињу света у овој категорији на светском купу у Минску пре месец дана.

У категорији до 66 килограма, Страхиња Бунчић свој први наступ на Светским првенствима радиће против Корејца Ким Лим Хвана. Бунчић ће наступати у уторак, 29, августа.

Дан касније најстарија од наших учесника Јована Рогић покушаће да настави с успесима у 2017-ој с обзиром на то да је током ове године освојила бронзу на Гран прију у Дизелдоорфу и сребро на Гренд слему у Бакуу.

Ипак на самом почетку 29-годишњу Новосађанку очекује борба против изузетно искусне џудисткиње Сабрине Филцмозер. Аустријанка има 37 година, два пута је освајала бронзу на светским првенствима. У четири борбе до сада Јована Рогић није успела да је савлада, а последњи пут је од ње изгубила пре два месеца на Гран прију у Канкуну.

Без обзира на то што је у категорији до 90 килограма први носилац и што га светски џудо портали сврставају међу фаворитима за златну медаљу, Александар Кукољ је указао да већ од прве борбе мора да буде максимално опрезан.

Нема сумње да ће најбољи џудиста Србије и шампион Европе из Варшаве такав и бити, када испред њега стане 30-годишњи Серђу Тома. Овај Молдавац је занимљиво у категорији до 81 килограм за своју земљу освојио бронзу на Светском првенству 2011, али је исту медаљу са ОИ у Рију донео Уједињеним Арапским Емиратима које ће представљати и у Будимпешти. Борили су се само једном до сада, Тома је елиминсао Кукоља са Европског првснтва пре шест година.

Немања Мајдов је двоструки јуниорски шампион Европе у категорији до 81 килограм, а на дебију ће хватати за кимоно борце у тежинској категорији изнад. Први кога ће 21 -годишњи момак из Сарајева покушати да баци на леђа је Кубанац Ешли Гонзалес, освајач сребрне медаље са ОИ у Лондону, међу борцима до 90 килограма. У овој категорији борбе су заказане за петак, 1.септембар.

Предпоследњи дан такмичења резервисан је за најкрупније џудисте међу којима је Француз Теди Рине непобедив, а Србију ће представљати Жарко Ћулум. Његов први противник у конкурецији мушкараца тежих од 100 килограма биће мало познати Аустралијанац Лијам Парк.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи