Ноћ века, удараца и новца: Мекгрегор – Мејведер

Око четири сата после поноћи, Невада ће бити центар света у којем ће се одвијати борба године, деценије и века. "Непоражени" Флојд Мејведер, освајач 11 титула разних категорија, браниће част бокса против "озлоглашеног" УФЦ шампиона лаке категорије Конора Мекгрегора.

Мишљење је да су борбе и догађаји века већ одгледани, али оно што љубитеље бокса очекује у ноћи суботе на недељу јесте управо то. Невада ће бити центар света тог тренутка, а публика коју између осталог чине Ајс Кјуб, Леброн Џејмс, Вил Смит, Дрејк, Сталоне, Паф Деди, Дензел Вашингтон и многе познате личности из свих сфера широм света, ће имати прилику да присуствује нечувеном.

Борба у најмању руку и јесте то - нечувена, пре свега због њених актера. У једном углу је Американац Флојд Мејведер, непоражени борац, поносни освајач 11 титула разних категорија, боксер који је по многима пришао и раме уз раме стао са Алијем и Тајсоном.

У другом ћошку ринга стајаће Ирац, ММА борац Конор Мекгрегор, шампион лаке категорије УФЦ шампионата, али ту свака конекција са речју "лако" престаје.

Као што се да приметити, ради се о сукобу спорта и дисциплина и то даје посебну драж овом догађају.

Позадина ове борбе јесте та да су учесници тренирали и спаринговали у истој дворани и да је кроз шалу отворена тема о сукобу два спорта, а потом и двојице бораца, након чега су два тешка карактера разменила оштрије речи, а потом ушли и у физички обрачун.

Након преговора који су били веома специфични јер је морао да се уговори сваки детаљ борбе, постигнут је договор о времену одржавања, месту, новцу, али и правилима те борбе.

Што се тиче новца, неизбежно је споменути то да ће победник меча освојити приближно 100 милиона долара без спонзорстава и реклама, а шлаг на торту звана "победа" биће специјално дизајнирани појас за овај дуел. Појас је сачињен од алигаторске коже, док ће име победника бити угравирано у килограм и по двадесетчетворокаратног злата у које је "уткано" око 300 дијаманата и осталих племенитих метала.

На ред су дошла и правила, што је колико год то звучало, најчуднија ставка двобоја.

Мекгрегор је пристао да се борба одвија потпуно по боксерским правилима, чиме је показао да има самопоуздања у себе и победу над противником, али је том противнику знатно олакшао меч.

Ипак, највећу драж, акценат и ишчекивање овог спектакла дали су борци на митинзима, конференцијама за штампу и мерењима.

У најмању руку урађено је и изречено све како би се милионски аудиторијум привукао или у дворану у Невади, или "закуцао" за столице "малих" екрана. 

Почело је са Коноровим оделом на којем је исписана погрдна реченица о Флојду, виђене су Мејведерове новчанице које је бацао на Ирца доказивајући му да није шворц, виђено је и отимање ирске заставе у Флојдовој режији чиме је успео да се увуче Мекгрегору под кожу. Конор није пропуситио прилику да поново покаже свој чувени ход и плес према Мејведеру, као ни то да га вербално увреди и понизи сваком изговореном реченицом.

Две ствари су сигурне - Оба борца су играла те игре како да поремете самопоуздање један другом и оба борца имају самопоуздања на претек.

Што се тиче саме борбе и њеног предвиђања...према свим светски познатим аналитичарима и прогнозерима, Мејведер је апсолутни фаворит за победу, а као главни разлози наводе се наравно ти што је ово његов спорт, на домаћем је терену, иако никада није био познат као неко ко ће стално нокаутирати противнике, Мејведер има невероватну способност да избегава противникове ударце, поседује сјајан рад ногу, а потом и веома брзе руке којима задаје инстант одговор на другој страни. Непоражен је у томе што ради и има знање и искуство потребно да се овакав меч победи.

Ипак, никада не можете оптисати Конора Мекгрегора (29) јер је знатно млађи од Флојда (40), а рекло би се и знатно уверенији и мотивисанији. Главна Конорова предност у овом мечу биће свакако јачина удараца које он задаје, а познато је да тих удараца не треба да буде чак ни превише, већ два до три везана и противник би се нашао без свести на поду. Ирац јесте доста лимитиран јер су све његове вештине осим удараца рукама анулиране правилима, па тако публика неће моћи да види оне његове чувене капуера ударце ногом из окрета. Такође Конорова предност могу бити и углови под којима он удара, наиме, према сајту "SportScience", Мекгрегор задаје ударце из 30 различитих углова са обе руке, док Мејведер то ради са знатно знатно мање опција. Ипак Конор би морао да обрати пажњу не на своје ударце већ своју кретњу, као и кретњу противника јер се не боре у популарном УФЦ Октагону већ у класичном рингу. 

Анализе и познати су ову борбу упоредили са трком пливача и ватерполисте коју по логици мора добити пливач или у овом случају Флојд Мејведер.

Ипак, "луди Ирац" како је прозван Мекгрегор је милионске фанове привукао својим делима и причом и чињеница је да и он сам верује у то да ће веома лако савладати противника. Има предност атлетицизма, виши је, млађи и има дужи распон руку. Поседује огромну жељу да нокаутира Мејведера у прве три рунде како је изјавио и неизмерно верује у то.

Све у свему, љубитеље бокса, УФЦ-а али и саме борбе очекује прави спектакл, спектакл у којем се сазнаје ко и која федерација поседује најбољег борца данашњице!  

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи