Отказ Николе Јокића, одлука која је поделила нацију

Недавна одлука Николе Јокића да не игра за репрезентацију на Европском првенству у кошарци, следећег месеца, изазвала је талас негативних коментара – било је врло мало оних који су га разумели.

Колико се поистовећујемо са успешним појединцима и националним тимовима, због чега тако ватрено реагујемо када се неко не одазове репрезентацији и зашто углавном нисмо задовољни ниједним местом, осим првим?

"То је питање идентификације са једне стране и идентитета. Ми мислимо да је он наш, као што је Ноле наш - Ноле национале, и онда се ми идентификујемо са њим. Ми немамо других успеха толиких, који би се могли мерити са светским успесима. У производњи, индустрији, у другим областима, знању, можда и у науци и ако има других појединаца - сјајних, тако да је спорт остао заједнички именитељ за све људе који у томе виде шансу да се ми покажемо у свету", сматра психолог Првослав Плавшић.

Никола Јокић је био најбољи српски играч у НБА лиги, а његова популарност код куће је вртоглаво расла. Природу његове одлуке објашњава наш колега који га је пратио у Америци.

"Има нову сезону која је јако важна за њега и његов тим Денвер нагетс. А, онда, кад следеће године потпише очекивани, нови уговор у НБА лиги, моћи ће лакше да игра у репрезентацији Србије", каже Александар Жигић, дописник РТС-а из Чикага.

Прошле године, за Олимпијске игре, паузирао је Бобан Марјановић - ове године игра. То значи да бисмо Николу Јокића могли да очекујемо већ на следећем великом такмичењу, Светском првенству 2019. у Кини. 

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи