Читај ми!

У петак почиње Светски веслачки куп на Савском језеру

Репрезентацију Србије ће на предстојећем Светском купу у Београду представљати пет веслачких посада, а тренер Небојша Илић рекао је да очекује да његови такмичари у двојцу без кормилара и скифу покажу праву вредност на првом великом међународном такмичењу у сезони.

Светски веслачки куп одржаће се од петка до недеље на Савском језеру у Београду уз учешће такмичара из 26 земаља, међу којима ће бити и освајачи олимпијских игара у Рио де Жанеиру.

Србију ће представљати десеторица веслача. Милош Васић и Ненад Беђик наступиће у двојцу без кормилара, дисицплини у којој са великим успехом веслају готово три године. Марко Марјановић, који је у Рију био у дубл скулу са Андријом Шљукићем, на Светском купу у Београду веслаће у скифу.

Тренер Небојша Илић рекао је да су Васић, Беђик и Марјановић максимално спремни да покажу праву вредност.

"Очекујем, пре свега, да наш репрезентативни двојац без кормилара и скиф у првом сусрету са конкуренцијом светског калибра извеслају резултате за које су способни и да докажу висок међународни стандард. Оба чамца су у протеклом периоду постизала изузетно добре резултате, како на тестовима тако и на њиховој првој званичној овогодишњој регати у Загребу, где је Марјановић у финалу скифа за мање од две секунде изгубио од Мартина Синковића, олимпијског победника из Рија у дубл скулу", рекао је Илић, наводи се у саопштењу Веслачког савеза Србије.

Он је додао да не размишља о конкуренцији, већ да му је важан само наступ српских чамаца и да ако "извеслају оно што би требало и оно што морају, подразумевао би се пласман у А финале".

Репрезентативац Милош Васић рекао је да ће он и Беђик имати додатни мотив пошто ће наступити пред домаћом публиком, а да ће такмичење у Београду бити добра провера за Европско првенство у Рачицама крајем маја, за шта ће и темпирати форму.

"Добро смо тренирали целу зиму што се видело по резултатима на тренинзима и на првој регати у Хрватској, а сада ћемо видети где смо у односу на светску конкуренцију. Међутим, у такмичење на Ади Циганлији улазимо без резултатског оптерећења и доживљавамо га као својеврсно загревање за шампионат Европе у Чешкој за три недеље. Конкуренција у Београду ће бити по мери пошто ће међу 14 пријављена чамца наступити пет-шест посада светске класе", рекао је он.

Српски репрезентативац Марко Марјановић наступиће у скифу, дисциплини у којој је пријављено највише чамаца - 21.

"Нисам имао прилику да се у досадашњој каријери често такмичим у скифу, најспецифичнијој дисциплини у веслању, у којој сам последњи пут на неком великом такмичењу наступио пре чак осам година. Међутим, ову сезону ћу највероватније морати да изгурам у овом чамцу, што ће бити сасвим ново искуство. У резултатском смислу немам оптерећење, а у овом тренутку пласманом до осмог места био бих презадовољан", навео је Марјановић.

У конкуренцији 16 скифиста за лаке веслаче на Светском купу у Београду биће и Милош Станојевић, који је на Светском првенству за сениоре у Ожибелеу 2015. године освојио бронзу, док је прошле године на Светском првенству за сениоре у Ротердаму био шести у финалу.

"Конкуренција у Београду ће бити жестока, јача него на планетарном шампионату у прошле године. Будући да је укинут четверац без кормилара за лаке веслаче, велики број квалитетних веслача из овог чамца је прешло у скиф. У Београду ћу имати прву званичну трку ове сезоне. Одлично сам тренирао, имао добре резултате на неким тест тркама у Француској, али ћу тек после квалификација знати који су ми домети", рекао је 32-годишњи Станојевић.

Четверац без кормилара Александар Беђик, Игор Луцић, Игор Ђерић и Дамјан Лазић у Београду ће имати прво искуство на међународној сцени.

"Осим Луцића, који има одређено међународно искуство, али који је, што се великих такмичења тиче имао двогодишњу паузу, сениорима Б, Беђику, Ђерићу и Лазићу, ово ће бити прво велико међународно сенорско такмичење. Радили су добро, спремни су и једини задатак им је да постигну своје најбоље време. Конкуренција ће бити јака. У четверцима ће наступити многи учесници олимпијских игара, а по квалитету можда искачу Британци и Холанђани", рекао је тренер тешког четверца Александар Ивковић.

Штрокер српског тешког четверца је 19-годишњи Дамјан Лазић, најмлађи члан српског тима у Београду, који је прошле године извеслао своју последњу јунорску сезону и освојио европску вицешампионску титулу у четверцу са кормиларом.

У дубл скулу за лаке веслаче такмичиће се се Петар Јовановић и Марко Јошић, којима је то прва година у стажа у сениорима А.

Жреб квалификационих група биће обављен у четвртак, 4. маја. Квалификације и трке репесажа су дан касније. Полуфинала, Ц и Д финала на програму су у суботу, 6. маја, а А и Б финала у недељу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи