Ројтерс: Путин гради центар за акробатски рокенрол за своју ћерку

У Русији, под покровитељством власти, у току је изградња 30 милиона долара вредног комплекса за акробатски рокенрол, спорт у коме бриљира Катерина Тихонова, за коју се верује да је ћерка Владимира Путина, преноси Ројтерс.

Жаворонки центар за акробатски рокенрол биће изграђен на западном ободу Москве и његова изградња ће стајати 1,9 милијарди рубаља. Читав пројекат ће финансирати локална власт.

То ће бити јединствени објекат, јер нигде у свету не постији комплекс намењен искључиво овом спорту, што потврђују подаци Светске рокенрол конфедерације (WRRC). Новац који ће бити потрошен на овај објекат, посвећен једном спорту ипак ефемерног статуса, много је већи од оног који је не тако давно потрошен у Русији за неке популарније спортове.

Катерина Тихонова се сматра најбољом руском плесачицом у дисциплини акробатског рокенрола у протеклим годинама. Она је тренутно потпредседник WRRC.

Ројтерс у свом тексту посебно наглашава да ова агенција није нашла ниједан конкретан доказ да Кремљ или Тихонова имају икакав непосредан утицај на одлуку градске власти у Москви да изгради овај комплекс. Тихонова, као и Руска федерација за акробатски рокенрол, одбили су да коментаришу овај случај за Ројтерс.

У изјави достављеној Ројтерсу, градска власт Москве нагласила је да је комплекс само део ширег програма, који се финансира из буџета, изградње спортских објеката од важности.

„Москва придаје велику важност спорту. У протеклих пет година у Моксви је изграђено више спортских објеката и овај тренд ће се наставити", каже се у изјави.

Ово, пак, не значи да не постоје одређене недоследности. Око 8.000 људи се у Русији бави акробатским рокенролом. Са друге стране, на пример, више од 22.000 људи се бави стреличарством, али је за развој овог спорта издвојено само 21 милион рубаља. Ово је спорт у коме је Русија освојила сребро на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру. Бијатлон је спорт у коме учествује скоро 20.000 Руса, али он не добија дословце никакав новац из буџета.

Секретар WRRC Крешимир Боснар је изненађен да се Русија одлучила на овај потез.

„Не видим ниједан разлог. Посебно не у Русији, где је број такмичара јако мали", истакао је он.

Комплекс за акробатски рокенрол ће укључивати 25-метарски базен, салу са трамболином, теретану и простор за такмичења у коме ће моћи да се смести 2.000 гледалаца. Ту ће бити и смештајни објекат за 300 људи. Можда је најинтересантније да ће бити изграђен и хелиодром, односно простор за узлетање и слетање хеликоптера.

Глас руске политичке опозиције је јасно против овог пројекта. Лубов Собол, познати московски политичар и „истакнути борац против корупције" (како га је окарактерисао Ројтерс), нема дилему који су мотиви били пресудни да се донесе оваква одлука.

„Комплекс се гради само да би Тихонова могла да га гради. Москва гради ово место једино да би се задовољиле личне амбиције предеседникове ћерке", истиче Собол.

Са отприлике 200 парова у сениорској конкуренцији на WRRC светској ранг-листи, акробатски рокенрол више спада у домен атракције него спорта или праве манигестације масовне културе. Тихонова и њен партнер Дмитри Алексејев су тренутно једанаести на свету и шести у Русији, након што су завршили као други на националном шампионату у Санкт Петербургу у новембру.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи