ВАДА: Русија да прихвати одговорност за допинг својих спортиста

Челници Светске антидопинг агенције навели су да ће се руски спорт мучити да врати поверење ако његови лидери и даље буду одбијали да прихвате резултате истраге о распрострањеном допингу руских спортиста.

Комисија ВАДА, на челу са Ричардом Меклареном, објавила је прошле године извештај у коме оптужује владу Русије да је помагала и прикривала допинг својих спортиста. ВАДА је због тога затражила од Међународног олимпијског комитета свеобухватну суспензију руских спортиста, али је тај захтев одбијен.

Поједине међународне федерације суспендовале су руске спортисте са такмичења, па тако атлетичари нису могли да учествују на Европском првенству и Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, а са Параолимпијских игара избачен је цео руски тим.

"Постоји потреба да се прихвате резултати Меклареновог извештаја... Пошто су то чињенице", рекао је заменик генералног директора ВАДА Роб Келер.

"Да ли могу да наставе даље? Од почетка смо говорили да су потребне културолошке промене. Део тих промена је и прихватање чињеница", додао је Келер.

Челник Руске антидопинг агенције Виталиј Смирнов одбацио је оптужбе.

"Русија никада није имала систем у коме је држава спонзорисала допинг", рекао је он.

Виталију Мутку, који је недавно са функције министра спорта постављен за заменика премијера, било је забрањено да присуствује Олимпијским играма у Рију, пошто га је Ричард Мекларен оптужио да је наредио прикривање позитивног допинг теста једног страног фудбалера који игра у руској лиги.

У Меклареновом извештају оптужују се и функционери министарства спорта Русије да су помогли прикривање стотине позитивних допинг тестова, међу којима је био и Јуриј Нагорни.

"Он није члан владе, био је заменик министра. Само су министри чланови владе", рекао је Смирнов, који је и члан МОК-а. Последњи Мекларенов извештај биће објављен 9. децембра.

"Ако је одређена особа криминалац, то не значи да је цела земља криминална", рекао је Смирнов.

На питање да ли је Мутко криминалац, Смирнов је рекао: "Не изазивајте ме!".

Крег Риди остаће председник ВАДА и у наредне три године, пошто на изборима није имао противкандидата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи