Читај ми!

Вежи косу у репић и заиграј хокеј

Београд и ледена дворана СРЦ "Ташмајдан" били су домаћини Светског викенда хокеја на леду за девојчице, у организацији Савеза хокеја на леду Србије и уз подршку Међународне хокејашке федерације (IIHF).

Тај дводневни показни камп окупио је близу 50 младих хокејашица из свих српских клубова и земаља окружења и истовремно представио основе "најбрже колективне игре на свету" свим осталим девојчицама које су показале интересовање да науче да се клизају и играју хокеј.

Светски викенд хокеја на леду за девојчице одржава се већ шесту годину заредом, паралелно у различитим градовима широм света, док су Београд и Србија други пут узели учешће у том глобалном пројекту Међународне хокејашке федерације који се сваке године организује у више од 300 градова из 30 различитих земаља.

До сада је кроз тај програм прошло неколико десетина хиљада девојчица широм света, чиме је хокеј на леду знатно приближен женској популацији. Женски хокеј је један од најважнијих аспеката развоја хокеја како у свету тако и код нас. Иако је у Србији тај сегмент хокеја још у повоју, константан раст броја девојчица из сезоне у сезону доказ је да домаћи клубови и Савез иду правим путем у његовом развоју.

"Пошто још увек нема довољно девојчица у клубовима, оне за сада и даље тренирају са дечацима свог или нешто млађег узраста. Зато се клубови труде да међусобном сарадњом уз подршку Савеза, на месечном или кварталном нивоу учествују у заједничким акцијама којима ћемо им обезбедити што већи број заједничких тренинга и утакмица, што су услови даљег напретка", каже Урош Брестовац, координатор развоја женског хокеја при Савезу хокеја на леду Србије и тренер суботичког Спартака.

У оквиру кампа одржан је и меч између селекције Партизана до 12 година и екипе "Girls Serbia", која представља незваничну прву женску репрезентацију наше земље.

"'Girls Serbia' је екипа састављена од веома младих играчица, од којих најстарија има 15 година, а најмлађе тек 11. Та екипа има лепу перспективу и ми ћемо покушати да ове године покренемо тзв. Балканску женску хокејашку лигу у којој ће поред наших учествовати девојчице из Сиска и Сарајева. Иако су од ових екипа млађе и по неколико година, наше девојчице имају изузетан потенцијал да, уколико остану на окупу у наредних 4-5 година и уколико се с њима буде озбиљно радило, могу да изађу на ширу међународну сцену и покажу колико знају", каже Брестовац.

Брестовац наглашава да у Србији већ сада постоји више њих који играчким квалитетима стоје раме уз раме са дечацима свог узраста и које би школовањем у иностранству и стипендирањем могле да у будућности буду лидери тог пројекта и репрезентације Србије, с обзиром на то да се у водећим хокејашким земљама у свету, попут Канаде и САД, женски хокеј посебно вреднује и стимулише као главни сегмент развоја "најбрже колективне игре на свету".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи