АДАС: Сви су добили ТУЕ на начин прописан законом

Сви спортисти којима су објављене базе података о коришћењу забрањених супстанци добили су изузеће ради "терапеутске употребе тих средстава" (ТУЕ) на начин прописан законом, речено је агенцији Бета.

Председник Одбора за допинг контролу Антидопинг агенције Србије (АДАС) Ненад Дикић рекао је агенцији Бета да су сви спортисти, чије је објављивање података изазвало скандал, добили ТУЕ у регуларној процедури.

"Не желимо да коментаришемо здравствено стање и медицинске налазе спортиста чији су ТУЕ налази хаковани, јер тиме угрожавамо њихова права. Можемо само да додамо да су сви они добили ТУЕ у регуларној процедури на законски прописан начин", навео је Дикић.

Захтев за ТУЕ се подноси у случају болести, а када постоји индикација за коришћење супстанци и метода са листе забрањених средстава и служи да спортисту ослободи опасности да буде позитиван на допинг у току или ван такмичења.

"Сви спортисти имају право на ТУЕ, али постоје јасне индикације за његово одобравање", наводи се у поглављу Марије Анђелковић у још необјављеном уџбенику "Спортска медицина", у који је агенција Бета имала увид, чији су аутори Владимир Јаковљевић и Ненад Дикић.

ТУЕ одобравају националне антидопинг агенције ако је реч о спортистима који наступају само у својој земљи, док они који се такмиче на међународном нивоу захтев подносе код светских спортских организација, попут Светске фудбалске федерације (ФИФА), Међународне тениске федерације (ИТФ) и других.

Према Светском антидопинг кодексу, спортисти су одговорни за присуство било ког забрањеног средства или његових метаболита и маркера у њиховом телесном узорку.

"Дужност сваког спортисте је да се побрине за то да ниједна забрањена супстанца не уђе у његово тело. Спортисти, као и сви други људи, имају право да се разболе или повреде и да се у току болести лече. Међутим, оно што их разликује од осталих је немогућност примене лекова или терапијских процедура без консултације са стручним медицинским особљем. Спортисти подлежу редовним допинг контролама и морају водити рачуна о томе да ли се средства која узимају налазе на Листи забрањених допинг супстанци или метода", наводи се у уџбенику "Спортска медицина".

ТУЕ се одобрава када је медицинско стање спортисте дијагностиковано у складу с постојећим међународним стандардима и верификовано одговарајућом медицинском документацијом, када не постоји адекватна терапијска алтернатива забрањеној допинг супстанци или методу за лечење медицинског стања спортисте.

Такође, када би неузимање забрањених допинг супстанци или непримењивање метода током третирања неког акутног или хроничног медицинског стања значајно погоршало здравље спортисте, када терапијско коришћење забрањених допинг супстанци и метода неће изазвати никакво додатно побољшање способности спортисте осим оног које би се могло очекивати услед враћања у нормално здравствено стање након третирања легитимног медицинског стања. Коришћење забрањених супстанци у циљу повећања нивоа ниских, нормалних вредности ендогених хормона не сматра се оправданим.

Пети критеријум је када неопходност коришћења забрањених допинг супстанци или метода није, у потпуности нити делимично, последица њиховог претходног нетерапеутског коришћења.

Светска антидопинг агенција (ВАДА) је раније током недеље саопштила да је хакована њена база података и да су објављена поверљива документа америчких спортисткиња.

Хакери су на интернету објавили документа о ТУЕ, што је процедура под којом се спортистима дозвољава унос супстанци са списка забрањених у медицинске сврхе.

Група хакера је објавила да су то, између осталих, вишеструке шампионке, тенисерке Серена и Венус Вилијамс, гимнастичарка Симон Бајлс и кошаркашица Елена Деле Дон.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи