Светла се пале, стартује МОЛ лига!

У премијерној утакмици нове сезоне међународне МОЛ лиге, хокејаши Београда играју на свом леду, од 17.30 часова, против румунског вицешампиона Чиксереде,  некадашњег шампиона ове лиге. Улаз слободан уз плишану играчку.

Гости из Румуније су клуб богате и дуге историје, која датира још од 1929. године. Освојили су 14 титула шампиона своје земље док су 9 пута били победници националног купа. У својим витринама имају и пехар победника МОЛ лиге, освојен 2011. године. Актуелни су вицешампиони Румуније, док су прошле сезоне у МОЛ лиги освојили, за њих незадовољавајуће, седмо место. У жељи да се врате на стазе старе славе ове године су тим појачали са чак тројицом канадских и тројицом руских интернационалаца, мада последње информације говоре да неки од странаца још нису пристигли због проблема са визама.

Њима ће се супроставити најбољи српски хокејаши окупљени у новоформирани клуб ХК Београд, коме ће ово уједно бити и прва такмичарска утакмица у његовој краткој историји. У борби са искусним тимовима МОЛ лиге наш тим ће бити појачан двојицом Словака (Давид Арвеј и Самир Салији), канађанином Хјугом Тјуркотом и словеначким интернационалцем Давидом Шефичем, који је прошле године већ наступао у дресу Црвене звезде. Београдској публици је добро познат и одлични чувар мреже Алексеј Трифонов, који је протекле сезоне бранио гол Партизана.

Сусрет између Београда и Чиксереде свакако није обична утакмица. Она представља такмичарски деби новоформираног клуба и дан којим започиње ново поглавље у историји српског хокеја.

Вероватно сте из оправданих разлога били спречени да 1936. присуствујете првим хокејашким корацима на залеђеним теренима Београдског тениског клуба или освајању Партизанових титула шампиона Југославије педесетих година прошлог века. Можда нисте били у могућности ни да будете један од 12.000 гледалаца на Ташмајдану када је Шекуларац заиграо на хокејашком дербију између Црвене звезде и Партизана. Можда сте само слушали приче о Звездином буму средином осамдесетих када су освајањем наслова вицешампиона вратили хокеј у Београд. Чувени гол Андреја Јовановића у пенал серији финала плеј-офа 1986. године, којим је шокирао препуну дворану у Јесеницама и после дуго времена вратио шампионски пехар у витрине Партизана вероватно сте видели само путем неког YouTube канала.

Зато не пропустите прилику да данас у дворани Пионир будете сведоци отварања новог поглавља у историји српског хокеја. Играчи који ће данас исклизати на ледену плочу Пионира свакако нису светске звезде овог спорта са вишемилионским уговорима, који ће можда већ следеће сезоне прећи у други клуб за већи износ. Они су момци из Београда, Новог Сада, Суботице... који страствено воле спорт којим се баве и представљају оно најбоље што српски хокеј данас има. Играће за свој понос,  свој град и своју земљу.  Али пре свега,  играће за наклоност публике.  Без обзира на исход утакмице, сигурно је да ће својим залагањем на леду ту наклоност и заслужити.

У свечаном расположењу која влада поводом почетка овог значајног спортског подухвата свакако се не смеју заборавити  бројни хокејашки радници из Беостара, Црвене звезде, Партизана, суботичког Спартака, новосадских клубова, који су својом упорношћу и ентузијазмом допринели да српски хокеј данас има генерацију играча спремну да се опроба у овој међународној лиги.

Колико је значајно учешће у овако јаком такмичењу за српски хокеј али и за земље у окружењу, где је овај спорт на сличном или тек нешто вишем нивоу, можда најбоље говори и недавна порука са трибина загребачког Дома спортова на једној од првих овосезонских утакмица Медвешчака у КХЛ лиги. Најватреније присталице "Медведа", окупљене око популарног "Сектора Б", развиле су транспаренте којима изражавају негодовање што ниједан њихов клуб није узео учешће у МОЛ лиги или новоформираној Алпској хокеј лиги, која окупља клубове сличног квалитета.

У питању је публика која већ скоро деценију има привилегију да, прво кроз ЕБЕЛ а потом и кроз КХЛ лигу, гледа врхунске европске и светске хокејаше. То је публика која зна шта је хокеј и истински воли тај спорт. И баш због тога, свесни су чињенице да развој домаћих играча представља  једину гаранцију да ће на дуже стазе моћи да у свом граду гледају спорт који толико воле. А развоја домаћих играча нема без јаке конкуренције и јаког такмичења.  Учешће ХК Београд у МОЛ лиги управо може бити водећи покретач даљег развоја нашег хокеја.

Кристер Дреберг, искусни шведски стручњак који ће са клупе предводити ХК Београд у његовој првој сезони, пред почетак такмичења истиче да се никада у својој каријери није осећао као сада, због величине пројекта који ХК Београд представља.

"Људи би требало да дођу у петак да гледају ХК Београд, пре свега јер Србија никада није искусила професионални хокеј попут овог. Јаки играчи, јака лига, јак хокеј. Спектакл је неизоставан у овој комбинацији. Ми као нов тим, шаљемо бели дим не само Београђанима, већ и целом свету да враћамо хокеј на спортску сцену", изјавио је Дреберг и додао да се сусретао у Европи са многим клубовима који су свој успех куповали, али да овај клуб свој успех мора да изгради а за то је потребно време, континуиран рад и подршка публике. 

"Потребан нам је шести играч, а то би била публика. Заиста би ми било драго да дођу у што већем броју и да заједно освајамо бодове. Већ сам рекао, ово је један велики пројекат и волео бих да у њему учествујемо сви заједно. Треба нам њихова подршка на свакој утакмици, да нас гурају напред, свих 60 минута", додао је он.

Сусрет ХК Београда и Чиксереде у Дворани зимских спортова Пионир почиње у 17.30h. Утакмица поред такмичарског има и хуманитарни карактер. Улаз је слободан за све посетиоце који понесу плишану играчку. У супротном, улазницу уз коју ће добити и играчку платиће 300 динара. Сви присутни ће са несрпљењем очекивати први гол домаћег тима јер ће то бити знак да на ледену плочу полете стотине плишаних играчака, које ће потом управа и играчи ХК Београд поклонити Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи