Марике Верворт, најтужнија олимпијска прича

Белгијска параолимпијка Марике Верворт, која има неизлечиву дегенеративну болест кичме, рекла је да размишља о еутаназији након такмичења на Играма у Рију, преносе француски медији.

Спринтерка у колицима је параолимпијска шампионка у својој дисциплини, освојивши злато у Лондону. Међутим, ова 37-годишњакиња већ 20 година пати од болести која не само што јој је изазвала парализу ногу, већ због ње трпи и хроничне болове. Такође, често има нападе, због чега мора константно да буде под лекарском негом.

У јулу, Вервортова је рекла да је размишљала о еутаназији, која је у Белгији легална уз потпис три лекара. Пацијенти са психичким проблемима такође могу легално да аплицирају да окончају живот на овај начин у Белгији, земљи са једним од најлибералнијих закона који се тичу еутаназије.

"Завршавам каријеру у Рију. После тога ћемо видети шта ће живот донети. Почињем да размишљам о еутаназији. Међутим, и поред своје болести, успела сам да искусим ствари о којима други људи само сањају", рекла је она у интервјуу који преноси енглески Индепендент.

"Сви ме виде како се смејем и како изгледам срећна са златним медаљама. Али они не виде моју другу страну. Често сам у великим боловима. Понекад спавам само десет минута. Али ипак сам стигла до златне медаље. Тајна је овде (показује на главу)", рекла је Вервортова гостујући на једној француској телевизији.

„Моја сахрана неће бити у цркви. Неће бити неки догађај са тортом и кафом. Али желим да сви попију чашу шампањца и кажу 'Живели, Марике! Све најбоље. Имала си добар живот. Сада си на бољем месту'."

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи