Свет испраћа Алија

Хиљаде људи у Лујвилу испраћа највећег боксера свих времена Мухамеда Алија. Између осталих, Мајк Тајсон, Ленокс Луис и Вил Смит носе ковчег. У Манили изложба посвећена боксерској легенди. Улица у Грозном носи име по Алију.

Стотине људи окупило се испред родне куће Мухамеда Алија у Луивилу, поред које ће проћи поворка с ковчегом легендарног боксера на путу ка хали где ће бити одржана комеморација.

Алијева родна кућа украшена је балонима, заставама, цвећем и постерима.

Поштоваоци се сликају поред мале розе куће, стојећи у близини великог постера са Алијевим сликама, постављеном на травањаку. Портпарол Алијеве породице Боб Ганел рекао је да ће на гробу легендарног боксера уместо велике плоче бити постављен једноставан камен с натписом "Али".

Али је пре десет година одлучио о детаљима своје сахране и желео је да буде отворена за јавност. Он је желео да буде сахрањен у свом родном граду, где је научио да боксује.

Ковчег на сахрани носиће бивши светски шампиони у тешкој категорији Мајк Тајсон и Ленокс Луис, холивудски глумац Вил Смит и многи други.

Ганел је рекао да је Тајсон ухватио касни авионски лет како би присуствовао комеморацији и сахрани. Додао је да је Тајсон веома емотивно реаговао на Алијеву смрт и да није сигуран да ли ће моћи да издржи све емоције на комеморацији.

Организатори комеморације саопштили су да извесни републикански кандидат за председника САД Доналд Трамп неће бити међу гостима. Ганел је рекао да је Трамп позван на комеморацију "као и сваки други човек", да је политичар разговарао са Алијевом супругом Лони и обавестио је да не може да присуствује.

Трамп је у децембру предложио да се муслиманима забрани улазак у САД. Али, један од најпознатијих муслимана у САД, критиковао је тај предлог и позвао људе да се "супротставе онима који користе ислам за своје личне циљеве".

Ганел је рекао да се очекује да ће 300 славних личности и великодостојника бити међу 15.000 људи колико се очекује на комеморацији у хали.

Отворена изложба у Манили

Навијачи на Филипинима одали су почаст боксерској легенди тако што су се окупили у Манили на месту легендарне борбе са Џоом Фрејзером, где је отворена изложба фотографија и осталих сувенира.

Испред Аранета колосеума, у хали у којој су Али и Фрејзер боксовали 1975. године, постављена је велика слика Мухамеда Алија како стоји у рингу.

Људи су се окупили око великог екрана на коме су приказивани снимци чувеног меча. У тржном центру "Али" могу се наћи фотографије и сувенири, укључујући и боксерске рукавице с потписом Мухамеда Алија, оригинални програм са меча и комеморативни златник.

У једном од најјчувенијих мечева у историји бокса, названим "thrilla in manila", 1. октобра 1975. године, Али је победио Фрејзера када је у 14. рунди прекинут меч због тешких повреда Фрејзера. Атмосфера је била узаврела, у хали је било 38 степени Целзијуса и 28.000 људи. У бруталној борби обојица боксера били су уморни, пребијени и изнемогли, током 14. рунде су се тетурали, Фрејзерово лице је било натечено и десно око му је било затворено.

Али је после тог меча рекао да је тада био "најближи смрти".

Власник хале Хорхе Аранета био је толико одушевљен Алијем да је обећао да ће изградити тржни центар и назвати га по њему. Али је био одушевљен идејом и годину дана касније дошао је на отварање.

Спортски коментатор Рони Натанијелс рекао је да је једног дана религиозни муслиман уз помоћ штапа једва доходао до Алијевог апартмана. После 15-минутног разговора, Али му је написао чек на 25.000 долара.

Натанијелс је питао Алија због чега му је дао новац када га не познаје, а Али је одговорио: "Он је религиозан човек, неће ме преварити. Чак и ако ме превари, Бог ће се побринути за њега".

Али добио улицу у Грозном 

Председник руске републике Чеченије Рамзан Кадиров назвао је једну улицу у главном граду Грозном по спортској легенди Мухамеду Алију.

"Одлучили смо да име великог боксера учинимо бесмртним и да једну од авенија у Грозном назовемо по њему", навео је Кадиров на Инстаграму.

Кадиров, који је на челу већински муслиманске руске републике, рекао је да је Али био "прави муслиман и велики спортиста".

Један од најјвећих спортиста 20. века Мухамед Али умро је 4. јуна у 74. години од компликација изазваних Паркинсоновом болешћу, од које је боловао последње три деценије. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи