Мутко негирао учешће у прикривању допинга

Министар спорта Русије Виталиј Мутко негирао је наводе из немачког документарног филма да је интервенисао да се сакрије позитиван резултат допинг теста једног руског фудбалера рекавши да је то "смешно и невероватно".

Немачка телевизија АРД емитовала је у среду увече документарни филм у коме је приказано да се Муткови иницијали налазе на документу, што је како је речено, доказ да је министар помогао у прикривању позитивног допинг теста неидентификованог фудбалера Краснодара.

"То могу да буду иницијали неке друге особе. Хиљаде људи се позивају на мене. Како могу да помогнем некоме да заташка нешто? Да то лично уништим? То је смешно и невероватно", рекао је Мутко агенцији Тас.

Мутко је навео да је документарац направљен са циљем да се покаже да напори Русије у борби против допинга нису стварни. Документарни филм је емитован у време када Русија покушава да убеди Међународну атлетску федерацију (ИААФ) да је реформисала свој антидопинг програм како би се укинула суспензија њеним атлетичарима на време за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

Министар спорта Русије је за оптужбе окривио Григорија Родченка, бившег шефа московске лабораторије. Родченко, који сада живи у Лос Анђелесу, прошлог месеца је у изјави за Њујорк Тајмс открио детаље о наводном допингу руских спортиста.

Он је рекао да је лично заменио неправилне узорке урина чистим, у лабораторији коришћеној за анализу узорака спортиста на Зимским олимпијским играма у Сочију 2014. године, уз помоћ људи за које верује да су чланови руских безбедносних служби.

"Он је имао једну мету - мене. У сваком његовом интервјуу сам осетио да ме мрзи. То је циљани напад на Русију, прорачунат и добро организован. Господин Родченко ради за људе који су му дали склониште", рекао је Мутко.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да наводе из документарца телевизије АРД Кремљин сматра клеветом и да подржава Мутка.

"Тврдње нису убедљиве и нису поткрепљење суштинским доказима", рекао је Песков и оптужио руске узбуњиваче који су учествовали у откривању допинг програма после бекства из Русије, да су ти учинили за "30 сребрњака".

Међународни олимпијски комитет недавно је саопштио да је после поновљених тестирања узорака спортиста са Олимпијских игара у Пекингу 2008. године и Лондону 2012. године пронађено 55 позитивних резултата.

Руски олимпијски комитет је саопштио да је од тог броја 22 руских спортиста, укључујући и освајаче медаља. Руски званичници саопштили су да су код двоје спортиста "Б" узорци
били негативни, а Мутко је рекао да су та два случаја довољно оправдање да се укине цео програм поновљеног тестирања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи