Читај ми!

Мухамед Али – већи од легенде!

Познате личности широм света одале су почаст боксерској легенди Мухамеду Алију, који је рано јутрос преминуо у 75. години, после вишедеценијске борбе са Паркинсоновом болести.

Свет бокса, спорта, политике, забаве жали данас за једним од највећих боксера свих времена, спортском иконом, херојем потлачених, чувеним брбљивцем и по општем мишљењу најбољим спортистом 20. века Мухамедом Алијем, који је преминуо у 75. години.

"Мухамед Али је легенда и један од најпознатијих светских спортиста. Он је борац који је увео бокс у златну еру и ставио га на карту спортова. Трасирао је пут за многобројне борце, укључујучи и мене и допринео да бокс постане спорт који прате милиони људи широм света", написао је на Твитеру легендарни Оскар де ла Хоја, популарни "Златни дечко" и освајач десет титула првака света у шест различитих категорија.

"Изгубили смо великог човека данас. Бокс је имао много користи од Алија, али и читаво човечансто због његове неизмерне доброте. Наше молитве су упућене његовој породици", рекао је некадашњи боксерски шампион света Ману Пакјао.

"Мухамед Али је симболизовао величину за цео свет. Његово име и животна прича ће живети заувек", написала је некадашња аустралијаска атлетичарка Кети Фримен на Твитеру.

Некадашњи боксерски шампион Ивандер Холифилд рекао је да је поносан на пријатељство са Алијем.

"Драго ми је што сам га познавао, јер када сам имао осам година рекли су ми да ћу бити као Али. Невероватан је резултат што је био троструки првак света. Морате бити јаки како бисте се вратили после пораза, а он је то управо радио", рекао је Холифилд.

Некадашњи председник САД Бил Клинтон посебно је рекао је да је Али постао већи и од саме легенде о њему.

"Хилари и ја смо у дубокој жалости због смрти Мухамеда Алија. Још од освајања Олимпијске медаље 1960. године, фанови бокса широм света су могли да уживају у његовом споју лепоте, грациозности и брзине, која више никада неће бити обједињена. Пратили смо његов развој и његова храброст у рингу је постала инспрација многим младим људима. Част ми је што сам имао прилику да га одликујем медаљом у Белој кући и да га гледам како пали Олимпијски пламен. Постао је већи и од саме легенде", закључио је Клинтон.

Британски премијер Дејвид Камерон истакао је да је Мухамед Али био шампион и ван ринга.

"Мухамед Али није био само шампион у рингу, он је био и шампион људских права и идеал многим људима", написао је на Твитеру Камерон.

Али је каријеру завршио са рекордним скором од 56 победа, од чега 37 нокаута и пет пораза и први је човек који је три пута освојио титулу шампиона света у тешкој категорији.

Легенда бокса Мухамед Али биће сахрањен у петак, 10. јуна, у свом родном граду Луивилу, у америчкој савезној држави Кентаки, саопштио је портпарол породице.

Сахрана ће бити одржана у два сата поподне по локалном времену и биће отворена за јавност, преноси АП.

Портпарол породице је рекао да је Али био грађанин света и да би желео да људи из свих слојева могу да присуствују том догађају.

Сахрана ће бити преношена и путем интернета, наводи АП. Свечане говоре одржаће бивши председник Бил Клинтон, глумац Били Кристал и спортски коментатор Брајант Гамбел.

Бах: Упознавање Алија пружило ми је много инспирације

Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах рекао је да му је упознавање легендарног америчког боксера Мухамеда Алија пружило много инспирације у животу.

"Он је био спортиста који је дотакао срца много људи широм света, спортиста који је био ангажован изван спорта, спортиста који је паљењем Олимпијског пламена пружио наду многим болесним људима широм света, а притом не скривајући своју. Био је спортиста који се борио за мир и толеранцију, био је прави Олимпијац", рекао је Бах.

Мухамед Али умро је у ноћи између петка и суботе од компликација изазваних Паркинсоновом болешћу, од које је боловао последње три деценије. Имао је 74 године.

"Упознавање Алија пружило ми је много инспирације. Он је био човек који је у исто време био изузетно поносан, а опет тако скроман", додао је Бах.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи