СЗО испитује ризике вируса зика у Бразилу

Генерална директорка Светске здравствене организације (СЗО) Маргарет Чен рекла је да је формирала стручну комисију која ће размотрити да ли ће се Олимпијске игре у Рио де Жанеиру одржати према плану, због све веће забринутости око вируса зика.

У захтеву из прошлог месеца америчка сенаторка Џини Шејхин тражила је од генералне секретарке СЗО да процени да ли би Игре у Рио де Жанеиру требало одложити.

Маргарет Чен навела је у писму да је СЗО у четири наврата слао научнике у Бразил да процене ризик од вируса зика за око 500.000 спортиста и посетилаца, колико се очекује да ће боравити у Рио де Жанеиру од 5. до 21. августа.

"С обзиром на тренутни међународни ниво забринутости, одлучила сам да затражим од Комитета за ванредне ситуације да испита ризике одржавања Олимпијских игара у постојећем термину", написала је Ченова.

Додала је да "дубоко цени" забринутост америчке сенаторке, која је у писму цитирала канадског професора Амира Атарана. Он је навео да ће одржавање Олимпијских игара према плану довести до тога да ће се бебе рађати са оштећењима мозга.

Прошлог месеца Атаран и група од више од 200 стручњака упутили су отворено писмо здравственој агенцији УН, позивајући да се Игре одложе или преместе "у интересу јавног здравља".

У писму се наводе недавни научни докази да вирус зика изазива тешка оштећења ембриона, а код одраслих неуролошке проблеме, укључујући и редак синдром који може бити смртоносан или довести до привремене парализе.

Аутори писма су навели да, упркос повећаним напорима да се искорени зика - вирус који шире комарци, број инфекција у Рију расте, а не опада. Епидемија је почела пре годину дана у Бразилу, а сада се вирус проширио на више од 60 земаља. Међународни олимпијски комитет саопштио је да нема разлога да се одложе Олимпијске игре.

СЗО је у фебруару прогласила глобалну епидемију за вирус зика, а у процени обављеној ове недеље навела је да "не види општи пад избијања вируса".

Трудницама је саветовано да не путују у Рио, а да би остали путници требало да избегавају сиромашне и пренатрпане делове града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи