ВАДА суспендовала Кенију

Светска антидопинг агенција (ВАДА) саопштила је да Кенијска антидопинг агенција не ради у складу са постављеним стандардима и да је суспендована, што је довело у опасност наступ спортиста из атлетске велесиле на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Овај потез ВАДА уследио је мање од месец дана пошто је председник Кеније потписао закон којим се допинг криминализује. Очекује се да ће нови закон вратити антидопинг агенцију у светске стандарде.

Председник комисије ВАДА за стандарде Рене Бушар рекао је да нови закон не испуњава све захтеве светске агенције и препоручио је да се кенијска организација суспендује.
WАДА је у новембру донела сличну пресуду против руске антидопинг агенције. Као и у случају руске репрезентације, коначну реч о учешћу на такмичењима, укључујући и ОИ, има Међународна атлетска федерација (ИААФ).

Извршни директор Института националних антидопинг агенција Џозеф де Пенсијер оценио је да суспензија кенијске агенције "обећава".

"Кенија је земља која стално има врло добре резултате, иако нема компетентни антидопинг програм. Последица суспензије је да земља не може да се такмичи, а то ће донети промене", рекао је он.

Кенија је била толико доминантна у дугопругашким дисциплинама да је на Светском првенству прошле године поделила прво место са Јамајком по броју освојених златних медаља, пошто су обе репрезентације освојиле седам злата.

После Олимпијских игара у Лондону, 40 кенијских атлетичара било је позитивно на допинг, а највише од њих тестирано је ван земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи