У Русији удвостручена продаја мелдонијума

После признања руске тенисерке Марије Шарапове да су њени допинг резултати позитивни на мелдоњум, у Русији се удвостручила продаја те супстанце, наводи се у једној објављеној студији.

Од 7. до 13. марта у Русији је продато 78.300 кутија мелдонијума, што је 2,2 пута више него претходне недеље, наводи се у студији коју је објавила компанија ДСМ Груп, специјализована у фармацеутском сектору.

Мелдонијум је постао познат почетком месеца, када је бивша прва тенисерка света Марија Шарапова објавила да су њени допинг резултати били позитивни на ту супстанцу на Аустралијан опену у јануару.

"Допинг скандал је био веома добра реклама за мелдонијум, који је сада познатији широј јавности. Људи мисле да ако га је Шарапова користила као лек, да то значи да стварно помаже", навео је у саопштењу извршни директор компаније Сергеј Чулијак.

Међутим, скандал је изазвао панику код неких пацијената који користе мелдонијум у лечењу и сада праве резерве у страху од поскупљења.

Светска анти-допинг агенција је од 1. јануара ставила мелдонијум на листу забрањених супстанци. После Шарапове објављено је да је још 99 спортиста било позитивно на ту супстанцу.

Мелдонијум се користи код болести срца и утврђено је да повећава издржљивост, побољшава опоравак, штити од стреса и побољшава рад централног нервног система.

Забрањен је у САД, а може се купити у Русији, Украјини, Молдавији, Белорусији, Азербејџану и Јерменији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи