Свечана академија - 150 година стрељаштва у Београду

Стрељачки савез Београда обележио је Свечаном академијом 150 година од оснивања прве Београдске стрељачке дружине у мају 1865. Додељене су јубиларне Плакете стрелцима - освајачима олимпијских и светских појединачних сениорских медаља и носиоцима светских рекорда Јасни Шекарић, Ивани Максимовић, Мирјани Машић Јововић, Андреи Арсовић, Зорани Аруновић, Марији Младеновић, Горану Максимовићу и Андрији Златићу, као и организацијама које помажу СС Београда.

Поздрављајући бројне угледне званице, асове и легенде стрељачког спорта, тренере, стрелце и представнике клубова окупљене у свечаној сали Градске општине Нови Београд, Миле Ђапић председник ССБ је поновио пут стрељачког савеза од самог оснивања.

"У нашем пребогатом, лепо, језику у употреби су и речи љубав, срећа, жеља, потреба, навика, инат, ентузијазам, обавеза, част... Свака од њих прати нас још од маја 1865. године када је група младих људи окупљених у кафани "Мостар" на Губеревцу, договорила оснивање прве Београдске стрељачке дружине...Помагали су, потом, и у градњи новог стрелишта 1879, организовали 1886. прво „земаљско гађање" и активно учествовали, дајући скоро цело своје руководство за нову организацију, у оснивању Савеза стрељачких дружина краљевине Србије 1887. Чак три стрелца Београдске стрељачке дружине учествовала су су 1909. на такмичењу у Риму што је био први излазак у свет... После Великог рата који је опустошио Србију и порушио скоро сва стрелишта, рад Београдске стрељачке дружине обновљен је 1924. године, а већ 1925. на пољани на Царевој ћуприји организована је прослава 60 година од оснивања... Први стрелац олимпијац из Србије био је Београђанин Лазар Јовановић 1936. у Берлину. После Другог светског рата - нови почетак. У мају 1948. основан је Стрељачки савез Србије - Градски одбор Београда чији је зачетак била „секција за град Београд" основана још 1946", рекао је Чипић.

Ђапић је подвукао да је за развој стрељашва у Београду изградња стрелишта 1952. на Миријеву значила велики корак и то је помогло да београдски стрелци освоје на олимписким играм пет од укупно 12 олимпијских медаља (Јасна Шекарић три - две је освојила као чланица Осијека, Горан Максимовић и Ивана Максимовић), 21 светску сениорску медаљу, 64 сениорска европска трофеја, а донели су и106 одличја, од тога 53 златна, са Светских купова и 21 са финала Светског купа, од тога 10 најсјајнијих...

"У години јубилеја организовали смо, уз помоћ Секретаријата за спорт и омладину Београда, 40. „Интернационално првенство Београда" и поставили, нове, високе стандарде! Учествовало је рекордних 18 земаља, међу учесницима је био и 21 такмичар који се квалификовао за ОИ у Рију 2016. Други су нам рекли да су организација и услови били достојни Шампионата Европе... Вама, драги гости хвала што се увеличали нашу прославу, домаћинима из београдских клубова велика захвалност јер живе, раде и бележе успехе упркос тешкоћама. Ти сјајани резултати су обележили и ову јубиларну годину. Надам се да ће речи са почетка мог обраћања бити и даље водиље београдским стрелцима и стрељачким радницима, као и генерацијама које долазе", додао је он.

Додељене су јубиларне Плакете стрелцима - освајачима олимпијских и светских појединачних сениорских медаља и носиоцима светских рекорда Јасни Шекарић, Ивани Максимовић, Мирјани Машић Јововић, Андреи Арсовић, Зорани Аруновић, Марији Младеновић, Горану Максимовићу и Андрији Златићу, као и организацијама које помажу СС Београда у спровођењу програма: Скупштини града Београда, Секретаријату за спорт и омладину Београда, Спортском савезу Београда, Министартву омладине и спорта Србије, Олимпијском комитету Србије, Министарству унутрашњих послова Србије, Минисарству одбране Србије, Спортском савезу Србије, Стрељачком савезу Србије, Стрељачком савезу Војводине, Градској општини Звездара и Стрељачком савезу Западне Србије. Плакетам су награђене и националне стрељачке федерације Мађарске, Украјине, Русије, Хрватске, Словеније, Словачке, Црне Горе и Бугарске.

Уместо Иване Максимовић, плакету је примила њена мама и тренер Мира Максимовић. Марија Младеновић и Андрија Златић били су оправдано спречени да присуствују.

Освајачи екипних и појединачних медаља са СП и ЕШ у јуниорској и сениорској конкуренцији, заслужни тренери, спортски радници и ветерани стрељачког спорта, представници спонзора, медијске куће и новинари, добили су јубиларне и златне Повеље.

Признања су уручивали Миле Ђапић, председник и Драган Милисављљвић генерални секретар Стрељачког савеза Београда.

У име награђених захвалила се Јасна Шекарић.

"Са поносом сам примила признање поводом овог великој јубилеја. Ни једна спортска организација у Београду нема контунуитет рада и успеха дуг 150 година и хвала вам у име свих награђених", рекла је Јасна Шекарић.

Драган Ћирић представник Секретаријата за спорт и омладину Београда је, честитајући стрелцима на великом јубилеју, подвукао:

"Право је чудо, да два спорта бележе изузетне резултате, стрељаштво и куглање, иако немају добре објекте у Београду. Зато заслужују честитке и дивљење због упорности, ентузијазма и жеље да се буде најбољи и када је тешко... Овакви скупови и присуство великог броја изузетних спортиста, тренера и спортских радника, су прилика да се и о овоме проговори, да добронамерна реч буде подстрек и пронађе начин да им се помогне.

Свечаности су присуствовали и др Дане Корица специјални саветник председника спортског савеза Србије Александра Шоштара, Дамир Штајнер спортски директор Олимпијског комитета Србије, Синиша Машовић председник, Ненад Петковић генерални секретар и Срећко Пејовић спортски директор СС Србије, представници Стрељачког савеза Војводине, Спортског савеза Београда, ресорних министарстава као и представници свих београдских клубова и много, што је украсило ову свечаност, младих стрелаца".

У културно уметничком програму учествовао је хор КУД „Абрашевић" под руководством професорке Иванке Стојков и награђен је бурним аплаузом.

Гостима је подељена и пригодна брошура „150 година од оснивања прве београдске стрељачке дружине".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи