Читај ми!

Нови стравични детаљи о Минхенском масакру

O једној од највећих трагедија у историји спорта, када су на Олимпијским играма у Минхену 1972. године палестински терористи убили израелске спортисте, на светло дана су изашли нови стравични детаљи.

Удовице израелских спортиста откриле су у новом документарном филму како су њихови најмилији пре него што су убијени били мучени, а једног од њих терористи су и кастрирали док су његове колеге присилили да све гледају.

Дизач тегова Јошеф Романо убијен је у раној фази масакра тог кобног 5. септембра 1972. године. Његова супруга Илана рекла је за Њујорк тајмс: "Одсекли су му гениталије и онда су га мучили. Можете ли замислити његове колеге које су седеле завезане и то гледале."

Немачка полиција је тек после 20 година фотографије показала Илани, која их је тада први пут видела.

"Било је изузетно болно. До тада сам се Јошефа сећала као младог, насмејаног човека. Када сам погледала фотографије, то није био Јошеф за кога сам се удала", рекла је Илана.

Једанаест чланова израелског олимпијског тима убијено је након што је осам терориста упало у њихове собе у олимпијском селу. Јошеф је убијен када је покушао да их нападне. Кастриран је и убијен. Још један талац је убијен заједно с њим. Други су претучени, многима су сломљене кости, описала је Анкије Спитзер, удовица тренера Андреја Спитзера.

Девет израелских спортиста убијено је током акције спасавања. Убијено је и пет отмичара. Они који су преживели тврдили су да никога нису желели да убију.

Како се не би сазнали детаљи акције и свега што се догађало, немачка полиција је доскоро скривала документе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи