"Приче о системском допингу у Русији су чиста политика"

Вршилац дужности председника Атлетског савеза Русије (ВФЛА) Вадим Зеличенок рекао је да је извештај Светске анти-допинг агенције (WАDА), у којем је затражено да се руски спортисти суспендују из свих такмичења због системског допинга, политички мотивисан.

WАDА је у извештају навела да су се претходних година руски атлетичари системски допинговали и да је влада учествовала у заташкавању. WАDА је препоручила да се руски спортисти суспендују из свих такмичења, а ако Међународна атлетска федерација (ИААФ) то усвоји, Русија неће учествовати на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. године.

"Надам се да то неће утицати на морал наших спортиста. Ту има елемената политичког одстрела, пошто су многе ствари у извештају описане на пристрасан начин", рекао је Зеличенок, пренели су британски медији.

Председник ИААФ Себастијан Коу рекао је да Русија до краја недеље мора да одговори на оптужбе WАDА да је држава спонзорисала допинг, али и о изнудама новца од спортиста како би се прикрили њихови позитивни резултати на допинг тестовима.

Бивши директор Анти-допинг агенције Русије Николај Дурманов рекао је да су оптужбе "потпуно бесмисене" и назвао их "књижевним делом рађеним по политичкој наредби".

Дмитриј Песков, портпарол председника Русије Владимира Путина, одбацио је оптужбе о системском допингу.

"Све док не представе неке доказе тешко је прихватити оптужбе, које су прилично неосноване", рекао је Песков.

На претходиним Олимпијским играма у Лондону 2012. године Русија је била четврта по броју освојених медаља са 80 одличја. Ако би се одузеле медаље атлетичара, Русија би имала 20 медаља мање.

Директор Анти-допинг агенције Русије Никита Камаев рекао је да је лабораторија у ; Москви, у којој су се обрађивали узорци и обављали допинг тестови затворена, пошто јој је WАDА суспендовала акредитацију.

Он је навео да су оптужбе о постојању друге тајне лабораторије и наводне улоге руске тајне службе у прикривању допинга "фантазија".

"То је апсолутна глупост, људи имају бујну машту. Уопште не стоје приче о постојању тајне лабораторије у подруму Лубјанке. Људи који то тврде живе у ери филмова о Джејмсу Бонду", рекао је Камаев.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи