Каспаров бољи од Карпова

Судар шаховских "дивова" Гарија Гаспарова и Анатолија Карпова у реваншу двобоја из 1984. године, припао је као и пре 25 година млађем велемајстору из Русије.

Четрдесетшестогодишњи Каспаров је у шпанском граду Валенсији у 12 партија до ногу потукао 12 година старијег вечитог ривала резултатом 9:3, иако се играло у нешто опуштенијој атмосфери, за разлику од оригиналног меча од пре четврт века, када је у питању био наслов светског првака.

"Карпов је опет показао да не може да издржи енорман психолошки притисак за шаховском таблом", рекао је Каспаров после меча.

Анатолиј Карпов био суздржанији.

"Постали смо славни попут Пелеа и Марадоне", додао је Карпов алудирајући да је поновни сусрет двојице ривала био у сврху промоције древне персијске игре на 64 поља.

Њихов ривалитет је поред спортске, и политичке природем и траје до данас. Карпов наиме припада партији "Јединствена Русија", чији је председник руски премијер Владимир Путин, а управо је Каспаров један од његових најжешћих политичких противника и критичара због чега је неколико пута завршио иза решетака.

Иако је у најавама окршаја признао да је Карпов фаворит, с обзиром на то да пет година није одиграо озбиљну партију, Каспаров је добио пет брзопотезних партија од осам у Валенсији.

Двојица велемајстора планирају такође да у децембру у Паризу одиграју нови меч, саопштио је портпарол локалних власти у Валенсији, које су организовале сусрет вечитих ривала након четврт века.

Њихов први меч одигран је за титулу светског првака у Москви и трајао је пет месеци. Завршен је због наводних здравствених проблема обојице шахиста, а у том тренутку, Карпов је водио.

Међутим, кад је меч настављен наредне године, Каспаров му је одузео титулу најбољег шахисте света.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару