Бициклизам

Србија са четири возача на СП у Мендрисију

Србија ће имати четири учесника на Шампионату света у друмској вожњи чији ће домаћин 25. и 26. септембра бити швајцарски град Мендрисио, саопштено је на конференцији за медије у београдском Спорт кафеу.

У друмској трци на 265 километра 26. септембра у категорији елита стартоваће Есад Хасановић и Жолт Дер, репрезентативци италијанског профи тима „Ћентри дела калцатура" и Небојша Јовановић из профи тима Спарта из Прага, док ће 25. септембра у трци на 180 климетра за возаче до 23 године возити Габор Каса, репрезентативац суботичког Спаратака који је већ шест месеци у тренинг центру Међународне бициклистичке уније у Еглу крај Лозане - обавестио је селектор Радиша Чубрић. "Шампионат света ће окупити 200 најбољих бициклиста, већина их је возила ове године макар на једној трци „Великог трија", Ђиру, Туру и Вуелти, тако да ће конкуренцији бити изузетна.У оваквим тркама побеђује возач који уз себе има и најјачу репрезентацију, коју чини максимално девет бициклиста, а ту су, пре свих Италијани, потом Шпанци, Французи, Руси... у великој предности. Моји фаворити су Италијан Кунего, победник Вуелте Шпанац Валверде, као и његов земљак олимпијски шамион из Пекинга Санчез...У трци до 23 године рачунамо на Касу, који је имао неколико запажених резултата, посебно пре две седмице на трци Купа нација „ГП Тел" у Швајцарској...

Председник БС Србије Драган Достанић и представник за медије „Еко Сербија" Вера Милинковић потписали су и уговор о подршци ове угледне фирме Бициклистичком савезу Србије за ову акцију. Том приликом Достанић је нагласио:

"Бициклистички спорт Србије је већ уписао једну малу, али за нас значајну победу пред Шампионат света, јер смо на основу веома строгих критеријума Међународне бициклистичке уније стекли право на три возача у елитној конкуренцији. Неке земље из комшилука немају такмичаре на СП, или имају по једног. Честитам стручном штабу и возачима на овом успеху и надам се да ће нас обрадовати и на Шампионату света. Реални смо, не очекујемо чуда, али тражимо максимално залагање и борбеност...Драго нам је што ће уз нас бити и угледна фирма 'Еко Сербија'"...

Вера Милинковић је истакла да „Еко Сербија" као чланица „Хеленик петролеум груп" успешно послује већ неколико годна у у региону:

"Као друштвено одговорна компанија већ дуже времена, уз бројне донације и спонзорства, традицилано промовишемо, унапређујемо и помажемо спорт, спонзори смо „Еко рејсинг тима", али смо присутни и у кошарци и фудбалу, а сада смо се придружили и бициклистичкој репрезентација на Шампионату свата и желимо им много успеха..."

Један од репрезентативаца Есад Хасановић је рекао:

"Даћемо све од себе. Стаза је тешка, али обећавамо селектору Чубрићу да га нећемо разочарати."

Трка за елиту у недељу од 265 километра возиће се на кружној стази где је круг 13 километра и према мишљењу стручњака спада у теже. Селектор Чубрић је нагласио да је лакша од оне из Варезеа 2008, када је славио Италијан Балан и са Олимпијских игара у Пекингу, када је тријумфовао Санчез.

"У Варезеу је круг био 19 километра и било је више времене за опоравак између два успона. У Мендрисију ће бити мање времена да се поврати дахи на то смо посебено обратили пажњу у припремама наших репрезентативаца. Мислим да ће брдски возачи бити у малој предности, али је највероватније да ће победити универзалац, добар на брду, који уме и да држи темпо и да у финишу, ако је неопходно, пружи максимум у спринту. Зато нам је посебно жао што због болести није у репрезентацији Иван Стевић и у име екипе желим му брз и успешан опоравак.  Иако је имала право на два возача, Србија због скупе опреме није пријавила учеснике за хронометар" - додао је Чурбић.

Конференцији за новинаре присуствовали су и генерални секретар БСС Петар Роквић, председник организације трке „Кроз Србију" Љуба Живановић, селектор кадетске селекције Србије Никола Јаковљевић, генерални секретар БС Београда Ранко Марић, председник БК Партизан Бата Ускоковић и друге угледне званице...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару