Читај ми!

Одбојкашице Србије почињу припреме за Олимпијске игре

Женска одбојкашка репрезентација Србије почеће припреме на Копаонику за Олимпијске игре у Паризу које ће се одиграти од 27. јула до 11. августа.

Селектор одбојкашица Ђовани Гвидети саопштио је списак одбојкашица које ће се припремати за Олимпијске игре.

Гвидети је нагласио да постоји могућност да се још неко прикључи припремама за Олимпијске игре у Паризу, по повратку младе селекције која ове седмице игра у Јапану на турниру треће седмице Лиге нација.

На списку су:

Техничари: Маја Огњеновић, Бојана Дрча и Слађана Мирковић;

Коректори: Тијана Бошковић, Ана Бјелица;

Либера: Силвија Поповић и Александра Јегдић;

Блокери: Јована Стевановић, Мина Поповић, Маја Алексић и Хена Куртагић;

Примачи: Бјанка Буша, Сара Лозо, Катарина Лазовић, Бојана Миленковић и Александра Узелац.

Систем такмичења у Паризу

Жреб за 16. олимпијски турнир у одбојци у конкуренцији одбојкашица обавиће се у среду, 19. јуна. Такмичења на Олимпијским играма ће се одиграти у дворани "Јужни Париз 1" у париском 15. арондисману.

Директан пласман на Олимпијске игре обезбедила је селекција домаћина Француске, а до сада је познато још седам селекција које ће играти у Паризу: Србија, Доминиканска Република, Турска, Бразил, САД и Пољска. Преосталих пет селекција биће познато по завршетку прелиминарне фазе Лиге нација, 17. јуна.

На основу ранг листе ФИВБ биће одређено још по пет репрезентација у обе конкуренције, а приоритет приликом одређивања имају селекције са континената које у том трентуку немају квалификоване репрезентације, а потом најуспешније репрезентације за ФИВБ ранг листе које се до тог тренутка нису квалификовале за Олимпијске игре.

Обезбеђено место имају Кенија (најбоље пласирана селекција из Африке) и најбоља селекција из Азије (Јапан или Кина). Тренутно, за преостала три места се боре Италија, Јапан или Кина, Холандија и Канада.

Систем такмичења на Олимпијским играма је промењен, па ће у Паризу 12 репрезентација бити подељене у три групе са по четири селекције. Пласман у четвртфинале избориће по две првопласиране репрезентације из група, као и две најбоље трећепласиране екипе. Репрезентације ће у три групе бити сврстане на основу ранг листе ФИВБ од 17. јуна.

Француска ће бити у А групи, док ће носиоци у Б и Ц групи бити прва и друга селекција са ранг листе. Преосталих девет тимова ће бити сврстани у три "шешира", а потом жребом у групе.

По завршетку такмичења по групама, направиће се табела осам селекција које су се пласирале у четвртфинале, на основу резултата у групама, да би се добио распоред четвртфиналних утакмица, односно пројектованог полуфинала. Приликом одређивања табеле, прва три места ће припасти победницима група на основу резултата, па затим три другопласиране репрезентације по истим критеријумима, и на крају две најбоље трећепласиране селекције.

На основу табеле, у четвртфиналу ће играти најуспешнији победник групе и друга најбоља трећепласирана селекција и тако редом.

Као и до сада, у саставима репрезентација на Олимпијским играма ће бити по 12 играчица. ФИВБ је саопштио да је након договора са Међународним олимпијским комитетом омогућио, први пут у историји, да се на списак за Олимпијске игре уврсти 13. одбојкашица, која може заменити играчицу из медицинских разлога.

ФИВБ је објавио да ће 13. репрезентативка моћи да тренира са селекцијом и да присуствује утакмицама, али неће бити смештена у Олимпијском селу, осим уколико Национални олимпијски комитет не пружи додатну подршку и пронађе адекватно решење.

четвртак, 20. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије