Читај ми!

Чеси нису атрактиван, али могу бити неугодан противник српским одбојкашима

Одбојкаше Србије очекује дуел против Чешке у осмини финала Европског првенства. Меч је на програму у недељу, 10. септембра од 18.00 уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

Након групне фазе одигране у Перуђи и Анкони, српски одбојкаши елиминациону рунду Европског првенства настављају у Барију.

Србија је такмичење у Групи А завршила на другој позицији, иза Италије.

Изабраници селектора Игора Колаковића су доживели пораз од домаћина Италије, а били су бољи од Швајцарске, Белгије, Естоније и Немачке.

У осмини финала очекује их дуел са Чешком, трећепласираном из Ц групе. Чеси су савладали Данску, Црну Гору и Северну Македонију, а поражени су од Холандије и Пољске.

Уколико Србија буде боља, четвртфинални меч играће против Пољске или Белгије.

Добра вест за репрезентацију Србије је што се капитен Урош Ковачевић опоравља. Уколико "орлови" изборе четвртфинале, извесно је да ће Ковачевић бити у тиму.

Чешка – одбојкашка нација

Одбојкашка репрезентација Чешке има запажене резултате, а самим тим и традицију успеха на европским и светским такмичењима. Међутим, последњих година не слови за снажног и неугодног противника.

Чешка је освојила прво Европско првенство, одиграно 1948. године. Од седамдесетих година 20. века нису имали већи успех. 

Последњу европску медаљу екипа Чешке освојила је 1985. године, када је у финалу поражена од Совјетског Савеза. На претходном шампионату Европе окончали су такмичење на осмом месту.

Чешка има седам медаља на европским шампионатима, три златне и четири сребрне.

Последњих година у репрезентацији Чешке издвајају се Лукаш Вашина и Марек Шотола на позицији примача. Предводник тима је коректор Јан Хадрава, коректор. Игра им није претерано брза, сервиси делују ухватљиво и уколико Србија буде на препознатљивом новоу може се надати тријумфу.

Селектор тима је Јиржи Новак, некадашњи репрезентативац земље.

Одбојкаши Србије и Чешке у припремном периоду два пута су одмерили снаге, оба пута изабраници Колаковића били су бољи од Новакових.

Селектор Колаковић и успеси на клупи Србије

Селектор Србије Игор Колаковић је од 2003. до 2014. године са Србијом освојио чак 12 медаља, прво као помоћник Љубомира Травице, а потом од 2006. и као први тренер.

Међу медаљама које је донео Србији као селектор налази се злато са Европског првенства 2011. године, два сребра у Светској лиги, бронзе са Светског и Европског првенства.

Колаковић је био и селектор Ирана са којим је 2017. освојио бронзу на Светском купу.

Србија - европска одбојкашка сила

Одбојкашка репрезентација Србије, укључујући и период Југославије, односно Србије и Црне Горе, играла је 28 пута на до сада 32 шампионата Европе.

На Европском првенству национални одбојкашки тим освојио је 12 медаља, три златне - 2001, 2011, и 2019. године, једну сребрну 1997. и осам бронзаних медаља 1975, 1979, 1995, 1999, 2005, 2007, 2013, и 2017. године.

Одбојкашка репрезентација Србије је од 1995. играла 12 пута у полуфиналу на 14 одиграних шампионата.

Одбојкаши су у том периоду освојили 10 медаља, само два пута нису играли полуфинални меч и када су се пласирали само два пута нису освојили медаљу.

Дуел Србија - Чешка почиње непосредно након финалне утакмице на Светском првенству у кошарци, 10. септембра од 18.00 уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару