Читај ми!

Велике промене у светској одбојци – планетарна и континентална првенства сваке две године, без квалификација за ОИ 2028. године

Светска одбојкашка федерација донела је низ одлука на састанку Административног Борда у Пунта Кани, у вези са Светским и Европским првенствима, као и са квалификацијама за Олимпијске игре.

Административни Борд ФИВБ је, на састанку којим је председавао председник др Ари да Силва Граса Фиљо, а присуствовао је други потпредседник ФИВБ, председник ЦЕВ и почасни председник ОСС Александар Боричић, донео одлуку да се наредно Светско првенство у сениорској конкуренцији одигра 2025. године уз учешће 32 репрезентације.

Одлучено је да се убудуће Светска првенства играју сваке непарне године (2027, 2029, итд.), док ће се континентални шампионати играти сваке парне године (2026, 2028, итд.).

То значи да ће се наредно Европско првенство одиграти после три године, 2026. године. Администативни Борд ФИВБ је променио и систем квалификовања за Олимпијске игре 2028, које ће се одиграти у Лос Анђелесу, у САД и то тако да неће бити квалификационих турнира.

Пласман на ОИ 2028. у обе конкуренције директно ће изборити САД, домаћини турнира. Директно учешће ће обезбедити победници Континенталних шамионата 2026. (првак Европе, Азије, Африке, Северне и Средње Америке и Јужне Америке), три репрезентације са СП 2027. године и то најуспешније које се до тог тренутка нису квалификовале, као и 3 најбоље пласиране репрезентације са ФИВБ ранг-листе које се до тог тренутка нису квалификовале.

У информацијама се наглашава је потребно одобрење МОК, као и да постоји могућност да се на ОИ пласирају 4 селекције са Светског првенства и два са ФИВБ ранг-листе, што ће накнадно бити прецизирано.

На јубиларном 20. Светском првенству 2025. у конкуренцији одбојкашица и на 21. Светском првенству 2025. у конкуренцији одбојкаша играће по 32 репрезентације подељене у осам група са по четири селекције.

После три одиграна меча, пласман у осмину финала избориће по две селекције из сваке групе, а затим ће се играти четвртфинални мечеви, полуфинале, меч за треће место и финале.

Светски првак ће за 17 дана такмичења одиграти седам утакмица.

Административни Борд ФИВБ је одобрио и нови систем квалификовања за Светско првенство, с тим што се убудуће неће играти квалификациони турнири.

Пласман на шампионат 2025. избориће домаћин или домаћини првенства, актуелни светски првак, три репрезентације са континенталних шампионата 2023. (прве три селекције са ЕП 2023.), као и 15 селекција (или мање, у зависности од броја организатора првенства) са ФИВБ ранг листе по завршетку сезоне репрезентативних такмичења у години пре Светског првенства, дакле по завршетку сезоне 2023/2024.

Административни Борд ФИВБ је формирао радну групу, чији је задатак да предложи датуме одигравања такмичења у периоду од 2025. до 2028. годиине.

У радној групи ФИВБ су други потпредседник ФИВБ, председник ЦЕВ и почасни председник ОСС Александар Боричић, члан АБ ФИВБ и председник Спортске комисије Маделин Мепелинк и члан АБ ФИВБ и генерални директор Светске одбојкашке федерације Фабио Азеведо.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару