Да ли сте знали? - 9. део

Горан Максимовић је заједно са Јасном Шекарић у стрељаштву освојио златну медаљу на Играма у Сеулу 1988... Једина спортискиња која је била изузета контроле на пол на Играма 1976. године била је принцеза Ана која се такмичила у коњичком спорту... Олимпијски победник у десетобоју из Рима 1960. године Рафтер Џонсон (САД) је први тамнопути спортиста који је запалио олимпијску ватру.

Горан Максимовић је заједно са Јасном Шекарић у стрељаштву освојио златну медаљу на Играма у Сеулу 1988.

Максимовић, отац Иване Максимовић која је обрадовала Србију освајањем сребрне медаље у Лондону ове године, је први пут учествовао као спортиста на Играма у Лос Анђелесу 1984. године, а после Сеула и у Барселони 1992, Атланти 1996. и Сиднеју 2000.

Први пут: учествовали спортисти са свих 5 континената у Стокхолму 1912. године, лого Међународног олимпијског покрета - пет олимпијских кругова представљени су 1920. И исте године подигнута олимпијска застава, олимпијски пламен упаљен је у Амстердаму 1928. године, а промовисана маскота Олимпијских игара на Играма 1972. године у Минхену - пас "Валди".

Једина спортискиња која је била изузета контроле на пол на Играма 1976. године била је принцеза Ана која се такмичила у коњичком спорту. С обзиром да је принцеза Ана кћерка Краљице Елизабете Друге, такав тест се сматрао недовољно прикладним за њу.

Олимпијски победник у десетобоју из Рима 1960. године Рафтер Џонсон (САД) је први тамнопути спортиста који је запалио олимпијску ватру. Бакљу му је на Играма у Лос Анђелесу 1984. предала, Ђина Хемфил, унука славног Џесија Овенса.

Норберт Ејхаус је на Играма 1972. године био гледалац који је по сваку цену желео да уђе у историју Игара. И успео је, јер га и данас помињу по превари која је брзо разоткривена. Пошто је направио стартни број (72), уочи циља у маратону ускочио је на стазу и први утрчао на Олимпијски стадион на којем је доживео овације од публике која је била убеђена да кличе шампиону. Међутим, његово славље је кратко трајало. Судије су брзо увидела да има лажан стартни број и предале га у руке полицији.

После 64 године на Играма у Сеулу на програм се враћа тенис (1984. био је демонстрациони спорт), а учешће је дозвољено и професионалним играчима. 

Да би све било беспрекорно организовано, Кинези су се ослонили на свој срећни број 8, па су почетак заказали за 8.8.2008. у 8 часова (увече) 8 минута и 8 секунди. Само тог дана у Пекингу се венчало више од хиљаду парова којима је, како верују, самим тим срећа загарантована.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије