Да ли сте знали? - 5. део

Ерол Флин, позната филмска звезда, на Играма у Лос Анђелесу 1932. године освојио је златну медаљу у велтер категорији на Играма у Лос Анђелесу.

Прву медаљу за југословенско рвање, најтрофејни олимпијски спорт у Југославији, освојио је Бранко Мартиновић у Риму 1960. у рвању грчко-римским стилом. У категорији до 63 килограма освојио је бронзу. Прву златни медаљу у рвању, осваја Бранислав Симић у Токију 1964. који је лоше резултате постигао на Играма у Мелбурну 1956. и у Риму 1960. па га је селектор у екипу позвао као последњег.

Ерол Флин,  позната филмска звезда, на Играма у Лос Анђелесу 1932. године освојио је златну медаљу у велтер категорији на Играма у Лос Анђелесу. Пре Ерола Флина још један олимпијски шампион, троструки првак у пливању на Играма 1924. године у Паризу, Џони Вајсмилер такође се прославио у седмој уметности.

Први пут Београд и Југословенски олимпијски комитет најавили су кандидатуру за организацију Игара-1948. године То су учинили још 1936. када су кандидатуру потписали наши чланови МОК Светомир Ђукић и др Фрањо Бучар, али због Другог светског рата од кандидатуре се одустало. Београд је још два пута истакао кандидатуру за Олимпијске игре.  Прву праву кандидатуру завршио је у трећем кругу гласања 1986. године када је Барселона добила организацију Игара 1992. Наш главни град се кандидовао и за организацију „златних игара" 1996. на 100- годишњицу Олимпијских игара. У Београду је 2007. године одржан Европски олимпијски летњи фестивал младих ЕЈОФ, такмичење под покровитељством МОК и Европских олимпијских комитета, познат и под именом Олимпијада младих.

На Играма у Мелбурну 1956. склопљен је и први олимпијски брак: између Американца Харолда Конолија, олимпијског првака у бацању кладива и Чехословакиње Олге Фикотове, шампионке у бацању диска.

Абебе Бикила је у Токију 1964.  постао први двоструки шампион у маратону.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару