Читај ми!

Маскоте које плаше и зарађују

Злокобне, узнемирујуће, језиве, застрашујуће - само су неки од епитета које изазивају званичне маскоте лондонским Олимпијских и Параолимпијских игара - Венлок и Мандевил, али организатори Олимпијских игара кажу да су оне и поред тога комерцијални хит.

Футуристички пар, Венлок и Мандевил, присутан је по целом Лондону бацајући свој једнооки поглед на туристе и локалце са плаката, статуа, привезака за кључеве...

Блогери и други коментатори кажу да дуо плаши децу и пројектује језиву представу Олимпијаде као надгледаног догађаја.

Венлок - назван по енглеском граду који је послужио као инспирација за модерне Игре и Мендевил, чије име одаје почаст болници која се сматра местом рођења Параолимпијских игара, више личе на роботе него на људе или животиње.

Уместо лица, свака маскота има једно велико око - камеру која им, како кажу организатори Игара, омогућава да "сниме све".

Маскоте имају ноге али не и стопала, а на рукама - без прстију - су им "наруквице пријатељства" у бојама олимпијских кругова.

На обе главе имају "такси светло" које представља омаж чувеним црним таксијима Лондона. Венлокова глава је округла, док Мандевилова има кресту и оба лика искачу из снежних кугли, ранчева, пешкира, магнета и шоља у знаку лондонске Олимпијаде.

Олимпијске маскоте су годинама изазивале питања типа "Шта су мислили?" али критичари Венлока и Мандервила кажу да су нове маскоте напросто ружне и застрашујуће, преноси АП.

"Нису пријатељске. Не смеју се, то око није пријатељско него вас само посматра", каже Џени Жанг која је у Лондон пословно дошла из Кине.

Од када су изабране за званичне маскоте 2009. критичари су са уживањем оплели по њима поредивши их са Орвеловим "1984" и системима за надгледање. Фигурине Венлока у полицијској опреми нападнуте ку као "фасистичке" и "тоталитарне".

Глумац Ијан Мекгрегор на свом Твитеру прокоментарисао је "Имајући у виду уметничко наслеђе ове земље, ова једноока смејурија ме чини тужним".

И поред критика, маскоте су важан део продукције и организатори их сматрају "бестселером".

Организатори кажу да плишане играчке у виду ових маскота чине око 20 процената укупне лиценциране робе за Лондон 2012 и очекује се да ће зарадити више од милијарду фунти (1,6 милијарди долара).

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару