Читај ми!

Непредвидива Грчка

Два пута су били најбољи у Европи. Иако на Евробаскет иду без неколико веома битних играча, лако могу да помрсе рачуне највећим фаворитима. Јавност у Грчкој потајно се нада да би кошаркаши могли медаљом да поправе тренутно тешко стање у земљи. Смена генерација у националном тиму долази у незгодном тренутку - ове године, када већина репрезентација долази у пуном саставу. Циљ је шесто место, све више од тога биће премија.

Грчка је у своју прву кошаркашку авантуру требало да крене давне 1935. године, када су најбоље европске репрезентације одмеравале снаге у Женеви. Ипак, недостатак финансија приморао их је да остану код куће. Први пут су се на континенталном шампионату појавили 1949. године, у Египту. Освојили су треће место на свом првом наступу. Ипак, то првенство ће остати упамћено као једно од најслабијих, пошто је већина националних тимова одбила да игра у Каиру.

Током наредних пар деценија Грци су учествовали на готово свим турнирима, али и ништа више од тога - нису постизали запажене резултате. Дакле, историја грчке кошарке није вредна помена све до средине осамдесетих година прошлог века. Тада у национални тим улазе Никос Галис, најбољи стрелац у историји Евробаскета, Панајотис Јанакис, Панајотис Фасулас и Фанис Христодулу.

Година 1987. донела им је домаћинство Евробаскета, што су Хелени зналачки искористили. По први пут су понели наслов најбоље селекције у Европи. У следећих десетак година били су константно међу најбољима, али нису успели да стигну до медаље.

На Евробаскету 2005, одржаном у тадашњој Србији и Црној Гори, Хелени нису били у реду фаворита. Изненадили су све и по други пут у историји освојили злато.

Званично су четврта репрезентација на свету. Два пута су освојили златну медаљу на континенталним шампионатима. Увек су опасни, али ове године у Литванији не спадају у ред најозбиљнијих кандидата за највише постоље.

Хелени су на Светском првенству у Јапану 2006. године последњи пут били у пуном саставу и нису имали проблема са састављањем тима због повреда или окончања репрезентативне каријере. Од тада се доста тога променило.

Ако играчи попут Папалукаса, Дијамантидиса и Царцариса имају свако право да кажу да су свој део за репрезентацију одрадили и да је време да се повуку, неки млађи момци, попут Маврокефалидиса и Скорцијанитиса немају право да избегну наступ на овом првенству. Ипак, двојица последње наведених неће ићи у Литванију. Екипу ће са клупе предводити Илиас Зурос, који ову функцију обавља од марта текуће године.

Чињеница је да ово првенство долази у лошем тренутку по Грке. Велики број учесника у својим тимовима имаће све звезде светске кошарке, док се Грчка налази у процесу прављења тима, који ће у будућности доносити жељене резултате. Њихова главна снага биће Бурузис и Папаниколау.

Иако грчка Федерација саопштава да тим може до злата у Литванији, требало би реално гледати на однос снага и рећи да ће се момци из земље сиртакија борити за шесто место, које ће обезбедити учешће на наредним Олимпијским играма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару