Читај ми!

Белгија најављује изненађење

Иако се на први поглед чини као тотални аутсајдер, репрезентација Белгије неће бити "топовско месо" на предстојећем Европком првенству. Костур тима чине играчи из домаћег првенства, појачани са неколико интернационалаца и сјајним NBA центром Мбенгом. Тим који предводи селектор Кастел је спој младости и искуства и представљаће тврд орах за противнике.

Пуних 18 година трајала је пауза Белгијанаца са Европског првенства. Ова земља која је, иако није позната по кошарци, до сада укњижила 13 наступа на континенталном првенству, последњи пут на овом такмичењу учествовала је 1993. године.

Од тог времена многе генерације кошаркаша продефиловале су кроз ову земљу, да би тек неки нови клинци, кроз квалификације, изборили одлазак Белгије на Европско првенство.

На свим претходним такмичењима Белгијанци су имали епизодну улогу, а најбољи резултат постигли су на Европском првенству далеке 1947. године када су освојили четврто место.

И данас у групи Д са Русијом, Словенијом, Украјином, Грузијом и Бугарском, слабе шансе се дају Белгијанцима.

Ипак, екипа коју предводи тренер Еди Кастел није тако беспомоћна као што се мисли. Костур тима чине играчи који играју у домаћем првенству, појачаним одличним 25-годишњим плејмејкером Самом ван Росом, који је један део каријере провео у шпанској лиги.

"У нашој групи играју Словенија и Русија, и то су најјачи тимови на папиру. Биће тешко у првој рунди. Ако неко победи један од та два тима, биће у доброј позицији. Тешко је предвидети ко ће проћи даље, јер сличан је квалитет тимова. Треће место требало би да је достижно за нас, а изгледа да ће бити важна и кош разлика. Морамо дати све од себе и да победимо оне тимове које можемо. Ако направимо изненађење и савладамо Русију или Словенију то би био велики бонус. Али најважније је добро да почнемо", рекао је Ван Росом.

Важну улогу у игри Белгија имаће NBA центар Ди Џеј Мбенга, који игра за Њу Орлеанс Хорнетсе, и који ће дати сигурност под кошевима белгијског тима.

Осим ова два играча, још неколико белгијских кошаркаша наступа ван своје земље. Крилни центар Аксел Харвел наступа за шпански Билбао, док бекови Џонатан Табу и Гај Муја играју у Италији. Први игра за Палаканестро Канту, док други носи дрес Авелиња.

Велики хендикеп за екипу биће изостанак капетана Џефа ван дер Џонкида, који се није опоравио од повреде.

Ипак, тренер Кастел ће на располагању имати лепо избалансирану екипу, која представља спој младости и искуства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару