Катастрофа "орлова"

Србија је понижена у другом колу групе Е од репрезентације Шпаније. "Фурија" је савладала "орлове" резултатом 84:59. Последњу шансу да се докопају четвртфинала изабраници Душана Ивковића имаће за два дана против Турске.

Утакмица између Србије и Шпаније у групи Е била је дерби само на папиру, или тачније само до тренутка када су играчи изашли на паркет. "Орлови" су претрпели тежак пораз од Шпаније резултатом 84:59, по четвртинама 23:14, 20:18, 27:17, 14:10.

Прошле године ове две репрезентације одиграле су један од најузбудљивијих мечева на Светском првенству, који је Теодосић преломио пројектилом из даљине. Ове године Гасол и другови одржали су час кошарке индиспонираним српским кошаркашима.

Није спорно да је Шпанија квалитетна репрезентација, али у овом поразу највише боли утисак да је "фурија" понизила изабранике Душана Ивковића са пола снаге. Чини се да се браћа Гасол, Наваро, Калдерон и остали нису прописно ни ознојили, а укњижили су једну од највећих победа на Првенству.

Ако се тражи светла тачка српске репрезентације, ње данас није било. Не зна се да ли је лошија играла одбрана или напад.

Већ после првих неколико минута било је јасно како ће се развијати овај меч. После пет минута игре Шпанци су већ имали предност од десет разлике. "Фурија" је сјајно користила очајну игру Србије у одбрани. Поново је заказао скок, тако да су Гасол и другови без већих проблема купили све "отпатке".

У нападу се играло безидејно, са много грешака и изгубљених лопти. Ако се све то има у виду, онда и не чуди што је после првих десет минута на семафору стајало 22:14 за Шпанију.

Наставак меча није донео много бољу игру. Уласком Бјелице и Паунића, Србија је донекле успела да побољша игру у одбрани, али и даље је било много проблема у нападу. "Орлови" су у нападу тек на тренутке успевали тројкама Савановића да се приближе противнику. На другој страни браћа Гасол и даље су решетали кош репрезентације.

Ипак, у кад год смо били на ивици да ухватимо прикључак, судије су сасекле нашу репрезентацију са техничким грешкама, које су додељиване нашој клупи.

До краја полувремена Шпанци су имали 11 поена предности, што и није било толико лоше ако се има у виду чињеница да смо у једном тренутку имали минус од 17 поена.

Последњу шансу за прикључак "орлови" су пропустили на почетку трећег периода. Мачван је одмах на старту поентирао, и смањио на девет разлике, а Србија је због фаула проитивника имала још један напад.

Када га није искористила, кренуо је тотални распад система. У тих десет минута Шпанци су демонстрирали такву силу, да су у једном тренутку имали предност од 29 разлике. "Фурија" нам преко браће Гасол, Калдерона и Навара у тих десет минута убацује 27 поена.

Знаке живота "орлови" су показали тек у финишу четвртине, када су смањили на заостатак на "само" 21 разлике.

Серију која су започели у финишу треће четвртине кошаркаши Србије наставили су и на почетку последње деонице. Успели су некако "орлови" да направе серију 14:0, али ниједног тренутка нису угрозили високо вођство противника.

Када смо се приближили на 14 поена, Шпанци су поново убацили у брзину и без проблема вратили вођство преко 20 поена.

До краја меча било је мука гледати српске кошаркаше како немо гледају противника који им пуни кош, док су у нападу "орлови" били скроз безопасни.

Коначан резултат од 84:59 заиста представља оно што је виђено на терену. А на терену је виђен један тим који ће поново јуришати на европски трон, и други, који је био само посматрач на мечу на којем је требало да буде достојан ривал.

Браћа Гасол су били најбољи појединци на мечу. Пау је постигао 26 поена, док је Марк убацио 20. Њима се придружио Наваро са 14 убачених кошева.

Најмање лош у репрезентацији Србије био је Ненад Крстић са 12 поена и седам скокова. Савановић је постигао поен мање, док је учинак осталих играча занемарив.

Последњи меч у групи Е Србија игра за два дана против Турске.

Број коментара 213

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару