Можете и боље

Није било лоше али мора боље, ово је опис резултата и игре кошаркаша Србије у прва три кола Европског првенства у кошарци. Изабраници Душана Ивковића нису блистали на мечевима против Италије, Летоније и Израела, али важно је да су победе остварене. Најбољи стрелци репрезентације у досадашњем току првенства Крстић и Савановић, Тео најбољи асистент.

Дан паузе на Европском првенству кошаркаши Србије ће искористити да се спреме за два најтежа дуела у групи Б против репрезентација Немачке и Француске.

У прва три кола циљ је остваре, забележене су важне победе и пласман у наредну рунду је обезбеђен. Сада иде борба за бодове које ће "орлови" евентуалним победама пренети у наредну фазу.

Свима је јасно да, поред максималног учинка, игра изабраника Душана Ивковића није била баш сјајна.

Против квалитетне Италије са три НБА звезде у тиму пробијен је лед на шамионату, тако да је то можда била и најбоља представа "орлова". Ипак, на том мечу је забринула игра српских кошаркаша у појединим тренуцима, посебно када су имали високу предност, коју су за кратко време испуштали.

Још већа осцилација виђена је против аутсајдера у нашој групи, репрезентације Летоније. После прве четвртине где је Србија демонстрирала силу, невероватан пад се десио у наставку, па су "орлови" уместо мирне завршнице, до последњих неколико минута морали да ломе противника.

Најтежи изазов је представљала репрезентација Израела против којих су Крстић и другови већи део меча јурили резултат, али су на крају ипак показали победнички менталитет, и у финишу савладали противника. На овом мечу у једном тренутку тотално је стао шут за три поена, док је одбрана "орлова" у појединим моментима, била катастрофална.

Коначна оцена прва три кола могла би да гласи "није лоше, али мора боље". Јасно је да је Душан Ивковић "скенирао" све наше недостатке и да ће покушати да исправи у наредним мечевима. Иако је дан паузе мало да се направе неке велике промене, чини се да се добар део ствари може исправити већом концентрацијом у појединим минутима меча.

У прва три меча Србија је укупно постигла 261 поен, имала је 121 скок и 60 асистенција и девет украдених лопти. Шут за из игре наше репрезентације у просеку износи 47,4 одсто (90/190), за два поена 54,1 одсто (66/122), тројке 35,3 одсто (24/68), слободна бацања 81,4 одсто (57/70).

Статистика из прва три меча показује да је наши најефикаснији играчи Ненад Крстић и Душко Савановић који су у просеку постизали 16 поена. Далеко иза њих је Теодосић са десет поена по мечу, Кешељ има девет, док Мачван и Тепић у просеку убацују поен мање.

Теодосић је убедљиво најбољи асистент репрезентције са 7,3 асистенције у просеку, док Марковић дели четири лопте по мечу. Остали играчи су далеко иза ове двојице.

Код "орлова" су најравномерније распоређени скокови. Савановић има шест ухваћених лопти по мечу, Кешељ пет, по четири Теодосић, Крстић и Мачван, три Перовић итд...

Занимљиво је да је један од јунака преокрета против Израела Душко Савановић рекао да пола тима тражи форму. Његове речи можда и најбоље описују ситуацију код појединих играча.

Чини се да ће у наредним мечевима први форму морати да подигне Милош Теодосић, који у прва три меча није одиграо на свом нивоу. Тео је битан шраф у машини нашег тима и кад уђе у форму тешко га је зауставити. Његове асистенције су ту, али и даље се чекају његове тројке којима је ломио противника. Познато је да је Тео играч за велике мечеве, а управо такви се играју већ од недеље.

За сада је за тријумфе Србије била довољна Крстићева сигурност, Савановићева луцидност у нападу и храброст Кешеља. Овима се прикључује и борбеност Мачвана и фанатичност Паунића. Ипак, за Немачку, Француску и остале противнике потребна је Теова креативност и неустрашивост на какву смо навикли, Рашићева мирна рука и Перовићева снага у рекету.

Када дође ред на њих, одговорност морају да преузимају и Марковић, Тепић и Бјелица, јер без ова три играча не може се говорити о јуришу на европски трон.

Иако у прва три меча кошаркаши Србије нису одушевили, познато је да они играју најбоље када је најпотребније. Најважнији мечеви тек долазе, а кошаркашки маг Душан Ивковић итекако зна да припреми своје изабранике за такве утакмице.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару