Тешко до треће победе

Нико није очекивао да ће Србија до треће победе на Европском првенству доћи после толико муке. "Орлови" су савладали Израел резултатом 89:80, по четвртинама 22:25, 13:16, 23:23, 31:16. Изабраници Душана Ивковића скоро цео меч су били у заостатку, да би тек у финишу сломили противника. У суботу дан паузе за српску репрезентацију на Шампионату.

Нико није очекивао да ће за победу над Израелом изабраници Душана Ивковића доћи после толико муке. Хорор мечеве са неизвесним завршницама какве смо навикли да гледамо против најјачих светских репрезентација, данас смо могли да видимо против Израела. На крају поебеда од 89:80 (22:25, 13:16, 23:23, 31:16) не даје праву слику муке кроз коју су "орлови" морали да прођу да би дошли до тријумфа.

Противник Србије, који је у прва два меча убедљиво поражен од Немачке и Француске, решио је да покаже зубе "орловима" и мало је недостајало да на крају и тријумфују.

Србија је лоше отворила меч. Већ на самом старту противник, преко расположеног Халперина, прави предност од 7:1, коју пресеца Савановић тројком. Ипак ни у наставку игра "орлова" није била сјајна.

Противника је сјајно служио шут, а наша анемична одбрана није налазила решење за противника. Ни у нападу није ишло баш најбоље. Превише се грешило, а повременим тројкама Савановића и Кешеља "орлови" су држали прикључак. На крају те деонице Израел је имао три поена предности. На семафору је писало 22:25.

Србија се није тргнула ни у другој четвртини. Поново је пуно проблема правио расположени Халперин. Ипак средином, те деонице Србија ипак на кратко дошла до своје препознатљиве игре и после кошева Рашића и Мачвана дошла до предности од 29:27. На жалост ова предност се брзо истопила. Поново су Израелци појачали у нападу, и у једном тренутку стекли предност од десет поена. До краја полувремена наша репрезентација је успела да смањи предност на шест разлике тако да се на полувреме отишло са 35:41.

У трећој деоници иста прича. Српске кошаркаше је стао шут за три поена, тако да су прикључак са Израелцима држали Крстић и Савановић шутевима са дистанце и у рекету. Одбрана је и у том периоду била мека, тако да противник није имао превише муке да поентира.

У тим тренуцима дошло је и до мањег инцидента када је после једног прекида игре Пнини намерно лактом поткачио Крстића. Ово је изазвало бурну реакцију наше клупе и свих играча, али на крају нас је коштало техничке грешке. Овај поклон Израелци максимално користе, и са пет кошева из једног напада, долазе до предности од 12 кошева.

До краја четвртине "орлови" поново смањују на шест разлике, и у последњих десет минута меча улазе са достижним минусом.

Последња деоница донела је бољу игру Србије, пре свега у одбрани. Коста Перовић је одлично скакао и у нападу. Захваљујући кошу уз додатно слободно бацање које је искористио, Србија коначно долази на минус три. Већ у наредном нападу, после много времена долази и до изједначења, и то шутем за три поена, преко Марковића. Израелци такође узвраћају тројком, да би ову "револверашку" серију наставио Кешељ новим "хицем".

Онда на сцену ступа капитен Ненад Крстић, који сјајном игром у нападу постиже битне поене, и враћа предност Србији 72:71. После овог вођства "орлови" више нису испуштали предност. До краја утакмице изабраници Душана Ивковића су "стисли" у одбрани, док су у нападу наставили да решетају Кешељ и Савановић. Посебно је битну улогу одиграо Кешељ, која је служио шут за три поена, и где је из пет покушаја погодио свих пет пута.

До последњег звука сирене на семафору је писало 89:80 за Србију, што је значило да су "орлови" дошли и до треће победе на Шампионату.

Најефикаснији код "орлова" био је Душко Савановић са 24 поена и седам скокова. Ненад Крстић завршио је утакмицу са 18 поена и седам скокова, а Марко Кешељ са 15 поена (све тројке уз шут пет од пет)

Израел су предводили Јотам Халперин са 18 и Дејвид Блу и Афик Нисим са по 16 поена.

У суботу је слободан дан за "орлове", који такмичење настављају у понедељак утакмицом против Француске.

 

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару