Читај ми!

ЛШ уживо: Левандовски уништио Реал

Борусија Дортмунд - Реал Мадрид 4:1. Ако је синоћна победа Бајерна била изненађење, како назвати ову Борусије над непрепознатљивим Реалом. Сва четири поготка за вечерас импресивни Дортмунд постигао је Левандовски. Роналдо је постигао једини гол за Реал, у мечу који није само, највероватније, најавио и другог финалисту, већ и означио крај хегемоније шпанских, а почетак доминације немачких клубова.

22.38 - Крај овог заиста сјајног сусрета.

22.36 - У 93. минуту Реал Мадрид пропушта најбољу прилику на овом сусрету. После корнера, и реакције Хумелса, ненадано се са лоптом на на нози и без чувара нашао Варан. Након његовог ударца левом ногом, међутим, лопта одлази поред десне стативе. 

22.24 - Последња измена у екипи Борусије, у 92. минуту. Уместо одличног Гундогана, на терену је Шибер. 

22.33 - Реал је заиста и створио ту неопходну прилику у 89. минуту, када је Роналдо био бржи од голмана Борусије, али је гол изостао. Пре и после овога, Реал је био више него безопасан.

22.29 - Други гол Реала на мечу би много значио за овај тим пред реванш, али играчи Дортмунда су опасни сваки пут када имају лопту у ногама. Због тога, ни напади Реала сигурно нису чести, нити агресивни, колико би њихови навијачи вероватно желели.

22.25 - Двоструку измену прави Јирген Клоп. На одмор су отишли Блажчиковски и Пишчек, прилику да учествују у овој величанственој утакмици добили су Кел и Гроскројц. 

22.23 - Друга измена у Реалу у 79. минуту. У игри је Кака, ван ње Ћаби Алонсо.

22.21 - У 78. минуту Левандовски је био врло близу да прекрши све неписане фудбалске законе и да постигне и свој пети погодак против једног Реал Мадрида. Лопез је овога пута био успешнији.

22.18 - Играчима Реала је прво требало неколико минута да се саберу од шока који је проузроковало стање на семафору. Када су коначно дошли себи, кренули су у напад, али вечерас једноставно нема расположених играча у белом дресу. 

22.15 - Прва измена у екипи Реала, врло разумљива. Уместо Игуаина, прилику је добио Карим Бензема. 

22.11 - ГОООООЛЛЛЛЛ!!! Алонсо је срушио Ројса, несвојствено неспретним стартом, и Борусија је добила поклом у виду једанаестерца. Егзекутор је био вечерас сензационални Левандовски. Потоп шпанских екипа у Немачкој се наставља, а још смо далеко од краја.

22.03 - Атаци не јењавају. Феноменалан продор Гундоган је решио да заврши ударцем. Крајњим напором Лопез шаље лопту у корнер. 

22.01 - ГООООЛЛЛЛ!!! Сензационалан наступ Левандовског. Пољски нападач је успео да створи себи десет центиметара протора за удаац поред Пепеа, и затим је лансирао лопту под пречку немоћног Лопеза. 

21.57 - Нешто другачији однос према игри играча Борусије након овог постигнутог поготка. У првом полувремену их је много више занимао део игре у коме су били без лопте, постављени у блоку иза ње. Стрпљење им сада није на памети, "милионери" настављају јуриш. 

21.54 - ГОООООЛЛЛЛ!!! Играчи Реала су дизали руке, неки су чак и застали, али је Кујперс руком показао ка центру. Ројс је након неколико одбитака и смушених покушаја избацивања лопте шутирао као голу Лопеза, подједнако млако, али се сјајно снашао Левандовски. Правда је, чини се, задовољена.

21.49 - Тимови почињу друго полувреме у саставима у којима су и почели сусрет. 

21.42 - Погодак Роналда је уједно и његов 50. у Лиги шампиона. Достизање ове цифре успело је још само Руду ван Нистелроу, Раулу, Тијери Анрију и, наравно, Лионелу Месију.

21.32 - Полувреме у Дортмунду. Уместо аплауза,  играче Борусије (или можда судију Кујперса) са терена су испратили звиждуци.

21.28 - ГОООООЛЛЛЛ!!! Реал Мадрид долази до изједначења, није претарано рећи, ни из чега. Након једне опасне ситуације пред голом Лопеза, можда чак и недосуђеног пенала над Ројсом, фудбалери Реала су урадили оно што раде најбоље на свету - одиграли су контру уз минималан број додира. Кедира је послао лопту ка Игуаину, Хумелс је врло слабо реаговао, и лопта је на крају завршила код Роналда. Један на један са празном мрежом, Португалац није имао проблем да постигне свој 12 погодак ове сезоне у Лиги шампиона.

21.22 - Минути пролазе, Роналда је све мање у игри. Као да покушава да се такмичи са Месијев по сваку цену, па макар и у "невидљивости".

21.18 - Одлича продор Блажчиковског по десној страни, и због оклевања пропуштена одлична прилика, као да су изнова разбудили играче Дортмунда. Тежиште игре поново је на половини Реала. Овај притисак, чак и ако не изнедри неку прилику, има своју сврху - држање противника што даље од сопственог гола.

21.13 - Један гол у мрежи Лопеза у првом полувремена је, по свој прилици, сасвим довољно Борусији. Домаћи играчи су "повукли ручну", притисак на задњу линију Реала више и не постоји, и тренутно се задовољавају блоком који почиње на неких 60-так метара од гола Вајденфелера. Напади Реала, и у овом нешто измењеним околностима, једнако јалови. 

21.07 - Кристијано Роналдо, баш као и Меси синоћ док му је нога то дозвољавала, мора да се повлачи како би примио лопту. На 70 метара од гола, потпуно је безопасан. Први пут је шутнуо као голу Бајерна, као и уосталом и цела његова екипа, тек у 24. минуту, из слободног ударца. 

21.05 - Дортмунд је екипа која зна како се побеђује Реал, и екипа која ове сезоне није поражена у Лиги шампиона. Баш тако и изгледају у првој половини првог полувремена. Реал и даље грца без праве, илии било какве прилике.

21.03 - Озил је, као што смо напоменули, вероватно и кључни играч Реала на овој утакмици. Од његовог учинка, али и присутности у игри, у обе фазе, може да зависи толико тога. Шмелцер га је својим кретњама, и истрчавањима до дубоко у половину гостујућег тима, потпуно неутралисао. 

21.00 - Када Реал и стигне до лопте, што се дешава врло ретко, још ређе имају јасну представу шта ће с њом. Безидејност покушавају да реше опробаном методом "додај до Роналда по сваку цену", али ни Португалац није у утакмици на прави начин. 

20.57 - Нервоза међу играчима Реала, и посебно на клупи екипе, потпуно је разумљива у овом тренутку. Борусија је екипа која их је, барем у првој трећини полувремена, надиграла у сваком елементу игре. 

20.52 - ГОООООЛЛЛЛЛ!!! И баш тако је и било. Прво се у седмом минуту Ројс дословце прошетао кроз одбрану Мадриђана, а након његовог ударца и одбитка Лопеза, само је оклевање спречило Левандовског да постигне погодак. Али само минут касније Пољак исправља грешку. Центрирао је Геце са леве стране, а Левандовски је са ивице петерца само ћушнуо лопту у небрањену мрежу.

20.50 - Оно што је био и рационално и очекивати, дешава се у првих неколико минута утакмице. Тимови играју чврсто и опрезно, на граници да то постане и сувише опрезно. Јасно је наравно да ово "кружење око противника" не може да потраје предуго. 

20.45 - Меч је почео.

20.42 - Играчи оба тима излазе на терен. Иако је изостала организована кореографија навијача Борусије, као рецимо она на мечу против Малаге, атмосфера на стадиону је заиста невероватна... 

20.39 - За разлику од синоћне утакмице, ниједан од стартера две екипе није у опасности од суспензије у случају да добије картон. Ситуација која највише прија Пепеу и Серхију Рамосу... 

20.38 - Када игра екипа Жозеа Муриња никада није досадно. Реал је постигао 23 гола у Лиги шампиона ове сезоне, више него иједан полуфиналиста. Такође, само једном су успели да на једном мечу не приме барем један гол. Са 14 примљених голова, њихова одбрана је најгора од свих екипа које још увек претендују на европски трон.

20.33 - Роналда и другове чека атмосфера коју прави чувени "зид" - трибина Вестфалена која прима 25 хиљада гледалаца и коју су присвојили најватренији навијачи немачког тима.

20.26 - Свлачионица мадридског тима...

20.25 - Јирген Клоп ће морати да нагласи својим играчима да посебну пажњу обрате на Месута Озила. Не због тога што се махом познају из немачког националног тима, или барем не само због тога. Реч је о томе да је Озил учествовао, једном као егзекутор и два пута као асистент, у свим головима Реала против "милионера" ове сезоне. 

20.24 - Нису баш сви толико љути на Марија Гецеа...

20.20 - Тим са Вестфалена јури своје друго финале у најелитнијем светском клупском тамичењу, Мадриђани своје тринаесто. Након што су последњипут освојили „клемпави" трофеј, 2002. године, три пута су поражени у полуфиналу.

20.15 - „Краљевски клуб" не воли да игра на немачком тлу, и то није никаква тајна или новост. Реал је славио само једном на 24 утакмице. Али, с обзиром да је толико жељена decima, или десета европска титула, удаљена само три утакмице, ово је идеалан тренутак да се сруше неке негативне традиције. 

20.10 - С обзиром да су Марсело и Алваро Арбелоа повређени, дефанзивна линија Реала је неумитно морала да претрпи одређења претумбавања. Рамос одлази на десни бек, своју примарну позицију већи део каријере, док ће лево играти Коентрао. Два штопера ће бити, сасвим логично, Пепе и Варан.

20.04 - Реал Мадрид ће од првог минута вечерашњег сусрета играти у следећем саставу: Дијего Лопез, Варан, Пепе, Рамос, Коентрао, Кедира, Озил, Ћаби Алонсо, Модрић, Роналдо и Игуаин.

20.00 - Јирген Клоп се вечерас одлучио за ових једанаест фудбалера: Вајденфелер, Суботић, Хумелс, Пишчек, Шмелцер, Бендер, Гундоган, Геце, Ројс, Блажчиковски и Левандовски.

19.30 - Роналдо је, по свој прилици, вечерас расположен за игру...

19.15 - Стадион се полако пуни, а реке навијача пристижу са свих страна око Вестфалена, или "Сигнал Идуна Парка", како вам је воља. Иако ће бити у великој мањини, а и никада и нису били познати као претерано добри навијачи, присуство присталица "краљевског клуба" ипак неће проћи незапажено.

18.45 - Велика утакмица, велика и зарада....

18.15 - Пусте и тихе трибине стадиона у Дортмунду. Али не задуго...

17.30 - Колико у шпанској престоници прижељкују позитиван резултат вечерас одлично показује и фотомонтажа мадридске "Марке". Значење је двоструко, јер би у случају тријумфа, укупног тријумфа у Лиги шампиона, то била Реалова десета титула првака Европе.

17.15 - Ђерар Пике је био најотворенији и најискренији непосредно након утакмице у Минхену и бродолома који је његова екипа тамо доживела. „Надиграли су нас, просто је. Нема ту много шта да се каже. Бржи су, јачи и играју бољи фудбал. Што се тиче судије, нема потребе ни о томе да се говори. Судија није имао утицај на коначни резултат. Били су бољи, и морамо да им честитамо. На нама је да што пре осигурамо титулу у Шпанији, и да у реваншу изађемо и победимо".

17.00 - Гери Линекер, некадашњи играч Барселоне, није неко ко штеди речи хвале када Барселона то играма заслужи. Овога пута, у светлу догађаја на Алианц арени, Линекер је имао врло занимљив коментар: "Само једној од ове две екипе је потребан Гвардиола, и то није Бајерн Минхен".

15.48 - Барса се жали да су три од четири гола Бавараца сумњива. Бајерн узвраћа да је и Алексис играо руком у казненом простору... 

14.08 - Мурињо организовао лагано истезање у паркићу. Екипи се, у међувремену, прикључио и Анхел ди Мариа, коме се ноћас родио син.

12.56 - Одмор на путу до стадиона...

12.11 - Са срцем је свашта могуће. Дортмунд се спрема за велики меч. 

12.05 - Мук у авиону Барселоне на повратку из Минхена. Лео меси, чини се, најпотиштенији после пораза на Алианц арени. Каталонски медији отворили полемику да ли је Меси уопште требало да игра. 

Фудбалери мадридског Реала у сутрашњем првом мечу полуфинала Лиге шампиона у Дортмунду покушаће да сруше "жути зид" домаће Борусије и на неки начин репризирају дуел од пре 15 година, када су елиминисали немачки тим и касније освојили трофеј.

Мадриђани су тада код куће славили са 2:0, док у Дортмунду није било голова. Предвођени Предрагом Мијатовићем Шпанци су тада у финалу савладали Јувентус са 1:0 и освојили прву титулу после 32 године чекања.

Сутрашњи дуел такође ће бити судар прошлогишњих шампиона Немачке и Шпаније, који су ове сезоне "препустили" титуле највећим ривалима Бајерну и Барселони. Због тога ће Реалу и Борусији ово полуфинале бити сјајна прилика да спасу сезону и додју до највреднијег клупског трофеја на свету.

"Наш сан је одлазак у финале на Вемблију. То је жеља свакога ко се бави фудбалом, поготово што се ради о чувеном лондонском стадиону. Играмо против Реала и екипе се међусобно добро познају и поштују. Хоћемо победу и да наставимо да сањамо у ЛШ", казао је Бразилац Фелипе Сантана, стрелац гола против Малаге којим је немачки тим изборио победу од 3:2 и пласман у полуфинале.

Реал и Борусија су се већ састајали ове сезоне у групној фази такмичења. Борусија је у Дортмунду славила са 2:1, а у Мадриду је било 2:2.

"Милионери" из Дортмунда су једини тим који у досадашњем току сезоне није доживео ниједан пораз у елитном такмичењу. Најтежи задатак за Борусију биће како да заустави првог стрелца ЛШ, Кристијана Роналда.

"Мало тога можете да урадите против играча као што су Роналдо и Меси. Они су тако квалитетни да увек могу да смисле неки нов потез. Нећу само ја чувати Роналда, мора цела екипа да игра одбрану. Тако ће нам бити много лакше. Даћемо све од себе, надам се да ће то бити довољно за добар резултат", навео је фудбалер Борусије Лукас Пишчек.

Дуел у Дортмунду за играча Реала Месута Озила представљаће повратак у Рурску област у којој је одрастао. Он је родјен у Гелзенкирхену, који је удаље 40-ак километара од Дортмунда.

"Заиста се радујем сутрашњој утакмици. Стадион Борусије је само сат вожње од куће мојих родитеља. Срећан сам због тога уочи овако важне утакмице. Такође, радујем се што ћу играти против колега из државног тима, имаћу пуно пријатеља на терену", поручио је Озил.

Очекује са да на сутрашњој утакмици у стартној постави Борусије буде и члан српског државног тима Невен Суботић.

Сутрашња прва утакмица полуфинала Лиге шампиона игра се од 20.45 на стадиону Вестфален. Директан пренос можете пратити на Првом програму РТС-а.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару