ЛШ уживо: Катаклизма Барселоне

Бајерн - Барселона 4:0. Краљ је мртав, живео краљ! Бајерн није само победио Барселону на свом терену, он је учинио оно што се чинило немогућим - он ју је понизио. Милер са два поготка, Гомез и Робен са по једним трасирали су пут ка једној од највећих победа, и једном од највећих пораза у пребогатим историјама Бајерна, односно Барселоне.

22.34 - Крај заиста невероватне утакмице на Алианц арени. Немогуће се догодило, Барселона је поражена, надиграна, вероватно и понижена. Немачки тим је био бољи управо за ова четири поготка која је дао, и сада са правом фигурира као најозбиљнији кандидат да подигне "клемпави" трофеј 25. маја на Вемблију. Барселона је, без Маскерана и Пујола, и са очигледно недовољно опорављеним Месијем, одиграла једну од најгорих утакмица у новијој историји. Против Бајерна, оваквог Бајерна, то није могло да прође некажњено.

22.29 - Беспомоћна Барселона, као никада у модерној ери. Фрустрирани играчи каталонског тима не могу више да контролишу све оно што их тишти, па тако Ђорди Алба погађа лоптом Робена у главу. За ову глупост добија само жути картон, али то значи да ни он неће играти у реваншу. Како ствари стоје, тај реванш ће бити само одрађивање посла са немачки тим. 

22.28 - Последња измена у баварској екипи. Џердан Шећири је заменио Франка Риберија.

22.25 - Друга измена у Бајерну, прва у Барселони. Уместо двоструког стрелца Милера на терену је Пизаро, док је Давид Виља заменио Педра. 

22.22 - ГОООООЛЛЛЛЛ!!! Ушла је вода у уши играчима Барселоне, што немилосрдни Немци користе у готово свакој прилици. Сјајно су по левој страни одиграли Алаба и Рибери, лопта је дошла пред гол Валдеза где се најбоље снашао поново Милер.

22.17 - У 76. минуту, након лоше офсајд замке Бајернових играча, Бартра се нашао у иделној прилици да савлада Нојера, али је његов ударац био као и његова целокупна игра вечерас - очајан. 

22.14 - ГООООООЛЛЛЛ!!! Огромна предност за Бајерн против грогиране и непрепознатљиве Барселоне. Робен је одлично прошао по десној страни, претрчао је Албу, највише захваљујући кошаркашком блоку Милера додуше, и онда вро прецизно послао лопту у малу мрежицу.

22.10 - Прву измену на мечу, у 70. минуту, прави Јуп Хејнкес. Уместо Марија Гомеза, стрелца другог поготка, улази дефанзивни везиста Луис Густаво.

22.09 - Шанса за Барселону из, веровали или не, прекида. Бартра се нашао на лопти након корнера и одбитка, али се није најбоље снашао. Млак ударац лако је зауставио одлични Нојер. 

22.03 - Барселона мора да постигне погодак како би, колико-толико, мирније сачекала реванш на Камп Ноу. За то им је потребан погодак, а пре тога добра и, изнад свега, агресивнија игра у пољу. Делују боље на терену, али и даље недовољно добро да стигну до циља.  

21.57 - Да ли вреди више набрајати прилике Бајерна из прекида? Робен пропушта да савлада Валдеза. 

21.55 - Бајерн не престаје да ниже прилику. Најновију, из доста изгледне позиције, пропушта Франк Рибери. Француз је на овом мечу претрчао више него на иједном мечу ове сезоне, посебно у Бундеслиги. У негативној транзицији, када би пратио убацивања Данија Алвеша, био је заиста одличан.

21.52 - Лионел Меси се ухватио за задњу ложу, и у овим тренуцима само статира на терену. Да ситуација по Барселону буде гора, Милер пропушта још једну одличну прилику. Барселона је екипа која може да анулира ову предност, али када игра како уме. Вечерас то не чини.

21.50 - ГООООЛЛЛЛЛ!!! Идеалан почетак наставка за немачки тим. Поново прекид, и поново гол за Бајерн. Овога пута Милер је у улози асистента, погодак је постигао Гомез.

21.46 - Друго полувреме је почело без промена у саставима оба тима. 

21.32 - Без претходне надокнаде времена, судија Касаи свира крај првог полувремена.

21.29 - Задовољни предношћу коју имау, сигурни у одбрану која се до сада показала врло добро, фудбалери Бајерна су се повукли. Летаргична игра Барселоне, којој недостаје ритма, промена стране, убацивања из другог, па и трећег плана - једноставно није довољна да се слави на Алианц арени, против једног оваквог Бајерна. 

21.23 - Осим неразумљивих грешака играча Барселоне на средини игралишта у пријему лопте и њеној даљој дистрибуцији, разлог толике немоћи у нападима Барселоне, и поред огро,ног поседа, јесте у чврстини коју приказују фудбалери немачког тима. У такозваним 50-50 ситуацијама, лопта као по правилу завршава у поседу Бајерна.

21.18 - Чини се да сваки прекид носи опасност по гол Барселоне. Управо након једног корнера, лопта је погодила у руку Педра након скока. Намера није постојала, али је рука без дилеме била у положају који се не може окарактерисати као "природан", што је основни предуслов да се у оваквој ситуацији суди једанаестерац. 

21.14 - У 28. минуту Барселона пропушта прву добру прилику. након интелигентног паса Инијесте, лопту је пред гол Нојера послао Педро, али је лопту, испред Месија, у корнер избацио вечерас врло добри Бразилац Данте.

21.08 - ГОООООЛЛЛЛЛ!!! Бајерн не успева дође до шанси, а ни до лопте, али све мења неколико грешака у предаји лопте младог и ипак неискусног Бартре. Након једне од њих, Бајерн и долази до вођства. Након једног прекида и неколико пута одбијене лопте, највиши у казненом простору је био Данте, који сјајно прослеђује лопту до Милера на супротној стативи. Немац шутира главом, Валдез успева да укроти лопту, али не пре него што је она прошле гол линију.

21.01 - Након напада Барселоне који је трајао безмало два минута, без да је неки од играча Бајерна додирнуо лопту, немачки тим поново успева да, ако ништа, загреје дланове Виктора Валдеза. Шутирао је Милер доста добро, али је био превише искоса. 

21.00 - Меси игра плиће него што смо навикли, више је на лопти, али далеко од гола. Нешто слично смо видели и у мечу против Милана... 

20.55 - Од тренутка када је Пеп Гвардиола сео на клупу Барселоне, они су на свакој утакмици имали већи посед лопте од противника. Тако је и вечерас, барем у уводним минутима, али још увек нису успели да конкретизују надмоћ у пољу.

20.49 - Бајерн се није одлучио, као многе екипе, да интервалима високог пресинга омете или барем успори Барсеонину пас игру. Уместо тога, то чине врло дисциплинованим блоком. Сузили су простор за игру тако што су им линије тима (напад-средина-одбрана) врло близу. Рецепт који даје резултат у Бундеслиги, али ово је Барселона... 

20.47 - Већ у другом минуту велика прилика за минхенски Бајерн. Порозну одбрану Барселоне у овој ситуацији Робен није казнио. Треба истаћи одличну интервенцију Валдеза, али и већ познату себичност Холанђанина као разлоге што на семафору и даље стоји 0:0. 

20.45 - Меч је почео.

20.43 - Капитени два тима, Ћави Ернандез и Филип Лам, поздравили су се међусобно на центру, али и са судијама. Меч је поверен Мађару Виктору Касаију, који је таличан Барселони - Каталонци никада нису изгубили када је он делио правду. 

20.41 - Сјајна атмосфера и црвено-бела кореографија на стадиону у Минхену. Према анкетама у немачким релевантнијим медијима, више од 90 одсто навијача баварског клуба верује да је њихов клуб фаворит и да ће, на крају, изборити пласман у финале.  

20.35 - Није на одмет поменути. Уколико вечерас жути картон зараде Лам и Данте у Бајерну, или Пике и Алба у Барселони, њих неће бити у реваншу у Каталонији.

20.30 - Још само неколико минута до изласка играча на терен. Овај тунел, којим се излази пред више од 65.000 навијача на Алианц арени, ће у тим тренуцима бити препун тензије...

20.20 - Много се вечерас, као и увек, очекује управо од њега...

20.15 - Мало (занимљиве) статистике. Барселона је ове сезоне у Лиги шампиона комплетирала 7.220 пасова, што је 2.555 пасова више од другопласиране екипе - минхенског Бајерна. Бајерн из Минхена није успео да сачува своју мрежу нетакнуту против шпанских екипа у Лиги шампиона у протеклих 12 утакмица. И за крај, Бајерн је победио на 17 од последњих 20 мечева у Лиги шампиона, рачунајући и финале прошле године.

20.10 - Јирген Клоп је дан уочи дуела са Реал Мадридом у полуфиналу Лиге шампиона највише времена провео причајући о одласку Марија Гецеа. Харизматичин тренер „милионера" је пре свега нагласио да је његов тим на сличан начин „украо" Марка Ројса Борусији из Менхенгладбаха. "Не смемо да заборавимо да смо пре годину дана активирали Ројсову клаузулу и довели га за 17 милиона и да тада сигурно није било нимало пријатно нашим ривалима из Менхенгладбаха. Сада смо ми у њиховој кожи. Ја сам за Гецеов трансфер знао још од дана после елиминације Малаге у четвртфиналу Лиге шампиона, тако да сам имао непун дан да будем срећан због оне победе. Геце је дуго омиљени фудбалер Пепа Гвардиоле, и Пеп је инсистирао на његовом довођењу. Геце је рекао да жели да ради са њим, јер је Гвардиола посебан тренер. Претпостављам да сам ја крив што он одлази, јер не могу да будем нижи 15 центиметара, да причам течно шпански и проповедам фудбалску религију тако да мој тим одмах заигра тика-така", рекао је шаљиво Клоп.

19.34 - Бајерн игра у саставу: Нојер, Лам, Данте, Боатенг, Алаба, Швајнштајгер, Мартинез, Робен, Рибери, Милер, Гомез. Виланова је одабрао тим: Валдез, Алвеш, Пике, Бартра, Жорди Алба, Ђави, Бускетс, Инијеста, Педро, Меси и Алексис.

19.19 - Све је спремно за почетак спектакла на Алијанц арени.  

17.44 - Евo и неколико занимљивих статистичких података везаних за вечерашње ривале: Барса је у европским утакмицама одиграним у Немачкој до сад остварила девет победа, десет нерешених резултата и пет пораза, а последњи су доживели пре 11 година. Каталонци никада нису победили Бајерн на званичној утакмици у Михену. Елем, Барселона је од претходних 17 пута када је играла прву утакмицу нерешено против Немачких клубова у нокаут фази, чак 13 пута прошла у следећу рунду.

17.06 - Моу се не плаши Борусије. За Реал сутра играју: Дијего Лопез, Рамос, Пепе, Варане, Коентрао, Кедира, Алонсо, Озил, Игуаин, Роналдо и Ди Мариа. 

16.25 - Навијачи Барселоне окупирали центар Минхена. Карте код тапкароша коштају око 400 евра. И најважније, Барселона никада није победила Бајерн у Минхену.

15.09 - Бајерн и Барселона одмериће снаге вечерас у првој полуфиналној утакмици ЛШ. Претходни сусрет ових великана европског фудбала гледали смо пре нешто више од четири године у мечевима четвртфинала. У првом сусрету Барса је тада декласирала Баварце са 4:0, уз два гола Месија и по једног Етоа и Анрија. Реванш у Минхену је завршен 1:1 а Каталонци су касније те године дошли до титуле Европског првка победом над Манчестер Јунајтедом у Риму од 2:0.

14.21 - Одбрана Бајерна ће вечерас бити лишена помоћи повређеног Батштубера али млади дефанзивац је ипак данас обрадовао челнике клуба и стручни штаб. Он је данас одрадио тренинг са првим тимом и осетио атмосферу која влада пред важан дуел са Барсом. Батштубер ће вечерас са трибина бодрити своје другове а можда га будемо видели на терену чувеног Вемблија. Наравно, ако прођу Месија и компанију...

14.18 - За навијаче шалови. 

13.56 - Попут колега из Немачке, и шпански новинари велику пажњу придају вечерашњем "судару титана" у Минхену. Угледни лист "АС" доноси могући састави Каталонаца који би требало да истрчати вечерас на травнати терен "Алианц арене"

13.31 - Немачка штампа верује у Бајерн. Најављују напад на Каталонце. Овако изгледа насловна страна листа "Абенцајтунг"

12.54 - Синоћ је као бомба одјекнула вест да се Марио Геце у јуну сели у табор највећег ривала, минхенског Бајерна. Поред вечерашњег дуела Бајерна и Барсе у полуфиналу ЛШ, ово је најважнија тема у немачкој спортској штампи данас. Провејава мишљење да је су "баварци" намерно изабрали овај тренутак за пуштање вести о трансферу "у етар" како би се смањио притисак са екипе и тренера Хејкенса пре свега.

12.33 - Екипа Барселоне уверена је да ће остварити добар резултат у Минхену, и да ће се приближити Вемблију и финалу ЛШ. Играчи су синоћ у сјајној атмосфери одрадили тренинг на "Алианц арени" а без проблема је тренирао и Лео Меси, прва звезда овог тима.

12.15 - Барсин диригент Ћави Ернандез покушао је новинарима да открије "тајну" Барсине игре. "Трудимо се да уживамо на терену, да радимо посебне ствари, па ако стигнемо до победе - тим боље. Трудимо се да држимо конце игре у нашим рукама и да не дозволимо противнику превише да се размаше", изјавио је Ћави пред дуел полуфинала Лиге шампиона са минхенским Бајерном.

02.02 - Бајер Леверкузен је последњи немачки тим који је победио Барсу и то 2:1 у групној фази Лиге шампиона у сезони 2001/02. Од тада, Каталонци победили Немце 14 пута уз три нерешена меча. Или како каже Пике: "Не брините: Ово није игра у којој на крају побеђују Немци". 

Када би фудбалски навијачи широм света могли да бирају утакмицу коју ће гледати, сигурно је да би огромна већина изабрала дуел "непобедиве" Барселоне предвођене Лионелом Месијем и Бајерна, немачке машине, која ове сезоне гази све пред собом.

Први од два, без дилеме спектакуларна меча у полуфиналу Лиге шампиона, на програму је сутра увече у Минхену, а свакако најважнији податак за навијаче оба тима јесте да је Меси опорављен и да ће сигурно истрчати на терен Алијанц арене.

"Меси је добро и сигурно ће играти", решио је данас све дилеме спортски директор Каталонаца Андони Зубизарета.

Ипак, тренер Тито Виланова не може баш мирно да спава, јер на располагању нема повређене Карлеса Пујола и Хавијера Маскерана, па ће у последњем тренутку одлучити ко ће у одбрани правити друштво Ђерарду Пикеу - опорављени Ерик Абидал или млади Марк Бартра.

Ни Баварци нису без проблема - повређен је Тони Крос, а суспендован Марио Манџукић, па ће у шпиц напада Марио Гомез.

"Барселона је један од најбољих тимова Европе, али и највећи изазов за нас. Спремни смо за два тешка меча и надамо се да ћемо проћи у финале на Вемблију", изјавио је капитен Бавараца Филип Лам.

Бајерн кроз историју има позитивна искуства са Каталонцима, два пута су се срели у полуфиналима европских такмичењима и оба пута су прошли даље.

Први пут у Купу УЕФА 1996, а други пут три године касније у Лиги шампиона. Једина разлика је у томе што су Куп УЕФА освојили, а у финалу елитног такмичења 1999. године, баш на Камп Ноу, изгубили су од Манчестер Јунајтеда 2:1, у чувеној утакмици када су примили два гола у надокнади времена.

У Лиги шампиона срели су се само једном, пре четири године у четвртфиналу. После 1:1 на Алијанц арени, Барселона је убедљиво славила у реваншу са 4:0, уз два гола Месија и по један Анрија и Етоа, а касније су и освојили трофеј, у Риму против Манчестер Јунајтеда 2:0.

Прва полуфинална утакмица између Бајерна и Барселоне игра се у уторак од 20.45, а главни судија меча биће Мађар Виктор Кашаи.

 

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару