Неугодни Генк на путу до елите

Партизан у трећем колу квалификација игра против Генка, актуелног шампиона Белгије. Челници црно-белих нису задовољни жребом, док управа клуба из Генка сматра да је Партизан противник по мери. Плаво-беле предводе нападач Восел и везиста Де Браине. У досадашњих пет дуела са тимовима из Белгије, Партизан два пута играо нерешено и три пута изгубио.

Фудбалски клуб Генк основан је 1923. године, у истоименом граду, који се налази у провинцији Лимбург, у источном делу Белгије, на холандском говорном подручју и има око 65 хиљада становника. Фудбалери Расинг Генка противнике дочекују на Кристал арени, изграђеној 1999. године. Трибине овог стадиона примају 25 хиљада посетилаца, а клуб је прошле сезоне продао више од 20 хиљада сезонских улазница.

Клуб је основан под именом Винтерслаг и два пута је мењао име. У данашњем облику га познајемо од 1988. године, када је Расинг Генк настао фузијом Винтерслага и Ватерсхеија, који остаје запамћен по скандалу око намештања шампионата из 1982. године. У мају те године Стандард је потплатио играче Ватерсхеија да "се не труде", како би клуб из Лијежа освојио шампионат.

Сви велики успеси Партизановог противника везани су за период од 1998. године, када је клуб и освојио први трофеј, тачније белгијски Куп. Прва титула стигла је у Генк 1999. године, а главни играч у том периоду био натурализовани Белгијанац, пореклом Хрват, Бранко Струпар. Момци у плаво-белом поново су освојили титулу у сезони 2001/02, али и у прошлој такмичарској години. Прошлу сезону Генк је завршио на првој позицији, са истим бројем бодова као и Стандард, али је клуб из Лијежа остао без пехара због лошије позиције у делу првенства пред плеј-оф.

Белгијски клуб играо је у Лиги шампиона у сезони 2002/03, пошто је на путу до групне фазе био бољи од Цириха, Вердера и прашке Спарте. Предвођен Веслијем Сонком, у групи са Ромом, Реал Мадридом и АЕК-ом, Генк је освојио четири бода (четири ремија и два пораза) и такмичење завршио на последњем месту. Један су од пет клубова из Белгије који је успео да уђе у групу Лиге шампиона, поред Лирса, Клуб Брижа, Стандарда и Андерлехта.

После неколико неуспешних година у домаћем шампионату, Генк је у сезони 2010/11 дошао до четвртог кола квалификација за Лигу Европе, где их је зауставио будући шампион Порто.

У четвртак, 21. јула 2011. године, Генк је по први пут освојио Суперкуп Белгије. Једини стрелац на мечу био је Данијел Тозер у 45. минуту, иако је противник Партизана играо са играчем мање од средине првог полувремена, када је искључен Јеле Восен, по многима најбољи играч плаво-белих.

Успех Генка везан је и за тренера Франсоу Веркаутерена (51), бившег репрезентативца Белгије, који је у тим уврстио неколико локалних момака, од којих се, сигурно, највише истиче 20-годишњи Кевин Де Браине. За његове услуге интересовање је већ показао лондонски Челси. Де Браине је остао, али се 19-годишњи голман Тибо Куртоа преселио на Стамфорд Бриџ, што је Романа Абрамовича коштало девет милиона евра.

Када су трансфери у питању, Генк се појачао двојицом играча. У клуб су стигли дефанзивац Надсон из Шерифа и млади нападач Тимбе Масика, који је прикључен првом тиму из омладинског погона клуба. Са позајмица су се вратили Јебоа, Тот, Верхулст и Хајсехемс, док су екипу, поред поменутог Куртое, напустили голман Кастелс, дефанзивци Атуку и Деселиер, као и нападач Аквино.

Највећа претња по гол црно-белих биће 22-годишњи нападач Јеле Восен, који је у регуларном делу прошле сезоне белгијског шампионата био најбољи стрелац, са 16 постигнутих голова. На средини терена највероватније ћемо видети пет играча, и то Тозера, Пудела, Хуберта, Де Браинеа и искусног офанзивног везисту Томаса Буфела, који често може да одигра и улогу нападача.

Партизан није имао успеха у пређашњим сусретима са белгијским представницима. Тачније, ни једном није забележио победу. У сезони 2008/09, црно-бели су у групи Лиге Европе дочекали Стандард и изгубили са 1:0. Сезона 2009/10 донела је, у оквиру истог такмичења, дуеле са Брижом, када су шампиони Србије код куће поражени са 4:2, а у Белгији са 2:0. У прошлогодишњим квалификацијама за Лигу шампиона, београдски клуб два пута је одиграо 2:2 са Андерлехтом и након бољег извођења једанаестераца стигао до групне фазе елитног такмичења.

Директор клуба Дирк Дегрен након жреба рекао је следеће: "Партизан јесте тежак противник, али не и најтежи ког смо могли да добијемо. Биће то дуели на ивици оштрице".

Победник двомеча српског и белгијског шампиона доћи ће на корак од Лиге шампиона. Први сусрет заказан је за 26. јул и играће се у Генку, док ће се реванш одиграти 3. августа на стадиону Партизана.

Генк - Партизан

Просек година:  24,1 -  24,6

Број странаца: 14 -  7

Вредност екипе: 41 милион -  25 милиона

Број освојених трофеја: 7 -  35

Позиција на УЕФА листи: 173 -  114

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару